پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران, دوره (2), شماره (2), سال (2007-2) , صفحات (23-31)

عنوان : ( اثر اسانس آویشن شیرازی، pH ، دما و زمان نگهداری بر احتمال رشد کلستریدیوم بوتولینم تایپ A در محیط BHI. )

نویسندگان: سعید خان زادی , ودود رضویلر , افشین آخوند زاده بستی , عبداله جمشیدی ,
فایل: Full Text

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

The aromatic plants are rich in essential oils characterized by a notable antimicrobial activity. For this reason, these substances can be used to delay or inhibit the growth of pathogenic or spoilage microorganisms. In this study, Log Probability percentage (Log P%) of growth of the Clostridium botulinum type A spores in Brain Heart Infusion (BHI) broth as affected by various levels of Zataria multiflora boiss essential oil (0.0 , 0.03 and 0.06%), pH (7.4 , 6.5) and temperatures (35 , 25°C) during 30 days of storage was evaluated. The Log P% of C. botulinum in BHI broth with 0 , 0.03 and 0.06% essential oil , pH 7.4 at 35°C was 1.74 (CN = 1.82), -1.26 (CN = 1851) and – 3.26 (CN=179888) and at 25°C was 1.04 (CN = 9) , -2.62 (CN = 18281) and -3.26 (CN = 179888) respectively and with 0, 0.03 and 0.06% essential oil, pH 6.5 at 35°C was 1.04 (CN = 9), -2.26 (CN = 18281) and -2.92 (CN = 82419) and at 25°C was 0.73 (CN = 18), -2.92 (CN = 82419) and -3.26 (CN = 179888) respectively. Based on these results, the Log P% of growth of C.botulinum was decreased by increasing the concentration of essential oil, decreasing the pH level and temperature.

کلمات کلیدی

, Zataria multiflora Boiss. essential oil, Clostridium botulinum type A, Log probability percentage of growth
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1014813,
author = {خان زادی, سعید and ودود رضویلر and افشین آخوند زاده بستی and جمشیدی , عبداله},
title = {اثر اسانس آویشن شیرازی، pH ، دما و زمان نگهداری بر احتمال رشد کلستریدیوم بوتولینم تایپ A در محیط BHI.},
journal = {پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران},
year = {2007},
volume = {2},
number = {2},
month = {February},
issn = {1735-4161},
pages = {23--31},
numpages = {8},
keywords = {Zataria multiflora Boiss. essential oil; Clostridium botulinum type A; Log probability percentage of growth},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T اثر اسانس آویشن شیرازی، pH ، دما و زمان نگهداری بر احتمال رشد کلستریدیوم بوتولینم تایپ A در محیط BHI.
%A خان زادی, سعید
%A ودود رضویلر
%A افشین آخوند زاده بستی
%A جمشیدی , عبداله
%J پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران
%@ 1735-4161
%D 2007

[Download]