عنوان : ( ارتباط فعالیت آنتیاکسیدانی و ضد قارچی عصاره قسمتهای مختلف انار (Punica granatum L.) با محتوای فنولیکی آن )
نویسندگان: یحیی سلاح ورزی , علی تهرانی فر , وحید جهانبخش مشهدی ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
در بسیاری از کشورها، ضایعات محصولهای کشاورزی اکثراً به علت فرایندهای اکسیداسیونی و حمله میکروارگانیسمها در انبار صورت میگیرد. در عین حال بسیاری از گیاهان، حاوی ترکیبهایی با فعالیت آنتیاکسیدانی بالا و خواص ضد قارچی قوی میباشند که میتوانند به صورت نگاهدارندههای طبیعی بهکار برده شوند. به منظور بررسی اثرات آنتیاکسیدانی و ضد قارچی انار، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار صورت پذیرفت. در این پژوهش اثر 3 قسمت مختلف گیاه انار (پوست میوه، بذور، برگ) و 2 حلال مصرفی (آبی و متانولی) با 4 غلظت (ppm 0، 500، 1000، 1500) بر روی دو نوع قارچ پس از برداشت (Alternaria citri و Aspergillus niger) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عصاره متانولی پوست میوه انار با میانگینهای 6/47 و 7/37 درصد به ترتیب بیشترین اثر بازدارندگی را بر رشد میسلیومها (Inhibitory of Mycelia Growth (IMG)) و جوانهزنی اسپور (Inhibitory of Spore Germination (ISG)) قارچها دارا بود. همچنین محتوای فنولیک پوست میوه انار 8/1 برابر محتوای فنولیک برگ آن و ظرفیت آنتیاکسیدانی پوست میوه، بذور و برگ درخت انار به ترتیب برابر 3/55، 7/35 و 4/16 درصد مشخص گردید. بنابراین به نظر میرسد محتوای فنولیکی بالای پوست و بذور انار میتواند خاصیت ضد قارچی و ظرفیت آنتیاکسیدانی قوی این عصارهها را بوجود آورد.
کلمات کلیدی
, برگ انار, بذور انار, پوست میوه انار, عصاره متانولی و فعالیت ضد قارچی@article{paperid:1022026,
author = {سلاح ورزی, یحیی and تهرانی فر, علی and جهانبخش مشهدی, وحید},
title = {ارتباط فعالیت آنتیاکسیدانی و ضد قارچی عصاره قسمتهای مختلف انار (Punica granatum L.) با محتوای فنولیکی آن},
journal = {تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران},
year = {2011},
volume = {27},
number = {1},
month = {April},
issn = {1735-0905},
pages = {47--56},
numpages = {9},
keywords = {برگ انار، بذور انار، پوست میوه انار، عصاره متانولی و فعالیت ضد قارچی},
}
%0 Journal Article
%T ارتباط فعالیت آنتیاکسیدانی و ضد قارچی عصاره قسمتهای مختلف انار (Punica granatum L.) با محتوای فنولیکی آن
%A سلاح ورزی, یحیی
%A تهرانی فر, علی
%A جهانبخش مشهدی, وحید
%J تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
%@ 1735-0905
%D 2011