عنوان : ( بررسی برخی از خواص فیزیکوشیمیایی زرشک سیاه )
نویسندگان: محمد فرهادی چیتگر , محمدجواد وریدی , مهدی وریدی , Free Preview
 Free Previewبر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
استفاده از گیاهان دارویی در جوامع مختلف از دیرباز معمول بوده است و تحقیقات نشان داده که این گیاهان علاوه بر ارزش اقتصادی با توجه به ترکیبات فنلی موجود در آنها و نقش آنتی اکسیدانی این ترکیبات، جایگاه ویِژهای در بهداشت وسلامت جوامع دارند. لذا رویکرد جهانی به سمت شناسایی گونههای جدید و ترکیبات موثره آنها بوده است. زرشک سیاه (Berberis.crtagina) از تیره زرشکیان، درختچهای با میوه ای بنفش تا سیاهرنگ است که در اواخر تابستان و اوایل پاییز میرسد. این درختچه به عنوان یکی از پوششهای گیاهی مناطق کوهستانی کشورمان به ویژه خراسان محسوب می شود و میوه آن بیشتر به طور تازه خوری، خشک و یا در تهیه غذاهای سنتی استفاده میشود. از آنجایی که شناخت ترکیبات و خصوصیات تغذیهای میوههای وحشی و بومی کشور می تواند زمینه کاربرد آنها را در صنایع دارویی و غذایی فراهم سازد لذا هدف این مطالعه بررسی خصوصیات تغذیهای این گونه بومی به منظور کاربرد بیشتر آن در صنایع غذایی و دارویی بوده است. زرشک تازه در فصل پاییز از ارتفاعات شهرستان شیروان جمعآوری و پس از جداسازی شاخ و برگ و ناخالصیها خصوصیات شیمیایی و تغذیهای آن مورد بررسی قرار گرفت. خصوصیات مورد بررسی شامل رطوبت، چربی، پروتئین، کربوهیدرات، خاکستر، میزان قندهای احیاکننده، اسیدیته، ماده جامد، pH، میزان ترکیبات فنلی، میزان آنتوسیانینها و املاح معدنی شامل کلسیم، سدیم، پتاسیم و آهن بود.مقادیراین ترکیبات از بعد تغذیه انسان و فرآوری محصول، ضروری هستند.نتایج این بررسی نشان داد که میزان رطوبت، چربی، پروتئین، کربوهیدرات، خاکستر، قندهای احیاکننده، pH، ماده جامد و اسیدیته این گونه به ترتیب 98/70درصد،55/3درصد،3/1درصد،29/22درصد، 37/1درصد، 1/4 گرم/100گرم،52/2،2/17درصد ماده جامد،63/5 گرم اسید سیتریک /100گرم است. میزان املاح آن، شامل سدیم(81/7میلی گرم/لیتر)، پتاسیم(54/17 میلی گرم/لیتر) کلسیم(81/15 میلی گرم/لیتر) و آهن(69/1 میلی گرم/لیتر) محاسبه شدند. همچنین میوه این گیاه در مقایسه با سایر گونههای زرشک نظیرزرشک بیدانه و همچنین سایر میوههای غنی از آنتوسیانین نظیر شاتوت، توت سیاه، تمشک و قرهقاط دارای آنتوسیانین (4709میلی گرم/لیتر) و ترکیبات فنلی(10600میلی گرم/لیتر) بالاتری میباشد. این نتایج بیانگر این است که این میوه وحشی و بومی منبع غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی بوده که توجه و استفاده بیشتر از آن می تواند نقش مهمی در بهبود سطح سلامت جامعه داشته باشد.
کلمات کلیدی
, زرشک سیاه, خصوصیات فیزیکوشیمیایی, ترکیبات فنلی@inproceedings{paperid:1033183,
author = {فرهادی چیتگر, محمد and وریدی, محمدجواد and وریدی, مهدی},
title = {بررسی برخی از خواص فیزیکوشیمیایی زرشک سیاه},
booktitle = {همایش ملی فرآورده های طبیعی و گیاهان داروئی},
year = {2012},
location = {بجنورد, ايران},
keywords = {زرشک سیاه، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، ترکیبات فنلی},
}
%0 Conference Proceedings
%T بررسی برخی از خواص فیزیکوشیمیایی زرشک سیاه
%A فرهادی چیتگر, محمد
%A  وریدی, محمدجواد
%A  وریدی, مهدی
%J همایش ملی فرآورده های طبیعی و گیاهان داروئی
%D 2012
 
            
