عنوان : ( شناسایی برخی تقلبات زعفران (Crocus sativus) با استفاده از نشانگر مولکولی ITS )
نویسندگان: نسرین مشتاقی , الهام حمیدی شیرغان , عبدالرضا باقری , احمد شریفی , عباس همتی کاخکی ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
زعفران (L. Crocus sativus) یکی از گرانترین ادویههای دارویی جهان است که تولید محدود و قیمت بالای آن باعث شده تا در این گیاه تقلبات زیادی صورت بگیرد، این تقلبات بیشتر شامل افزودن مواد گیاهی و شیمیایی مشابه زعفران میباشد. برای تعیین این تقلبات روشهای مختلفی گسترش یافته است که بیشتر آنها براساس مشخصات مورفولوژیکی، آناتومی و آزمونهای شیمیایی است. این مطالعه نشان دهنده ی یک روش نوین برای تعیین تقلبات زعفران بر اساس روش های مولکولی وابسته به واکنش زنجیره ای پلیمراز می باشد که در آن از نشانگر مولکولی ITS-2 (Internaltranscrribed spacer -2) استفاده شده است. در این بررسی از یک آغازگر عمومی بر مبنای ناحیهS rDNA 8/5 و آغازگرهای اختصاصی برگشتی بر مبنای ناحیه ITS-2 در گونههای مختلف تقلبات گیاهی و غیر گیاهی نظیر کلاله انار، ذرت، گلرنگ، زردچوبه، فلفل قرمز خرد شده و همچنین گوشت گاو و شتر برای انجام واکنش زنجیرهای پلیمراز استفاده گردید. بعد از انجام واکنش، نوار مربوط به توالی ITS-2 در چندین نمونه گیاهی شامل ذرت، گلرنگ، انار، فلفل قرمز و زردچوبه و همچنین گوشت گاو و شتر به عنوان تقلبات رایج زعفران، تکثیر شدند. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از تمامی آغازگرها در قالب واکنش PCR چندگانه سبب تکثیر تمامی نوارهای مربوط به انواع تقلبات می شود. اگرچه اکثر نوارها در ژل آگارز 2 درصد مشاهده شدند و لکن استفاده از ژل پلی آکریل آمید20 درصد منجر به تفکیک بهتر نوارها بر روی ژل گردید. این روش کارایی لازم برای تشخیص تقلبات زعفران در سطح یک درصد وزنی از مخلوط تقلبات را دارا می باشد.
کلمات کلیدی
زعفران؛ تقلبات؛ واکنش زنجیره ای پلیمراز؛ توالی ITS 2@article{paperid:1045771,
author = {مشتاقی, نسرین and حمیدی شیرغان, الهام and باقری, عبدالرضا and احمد شریفی and عباس همتی کاخکی},
title = {شناسایی برخی تقلبات زعفران (Crocus sativus) با استفاده از نشانگر مولکولی ITS},
journal = {زراعت و فناوری زعفران},
year = {2014},
volume = {1},
number = {2},
month = {January},
issn = {2383-1529},
pages = {29--38},
numpages = {9},
keywords = {زعفران؛ تقلبات؛ واکنش زنجیره ای پلیمراز؛ توالی ITS 2},
}
%0 Journal Article
%T شناسایی برخی تقلبات زعفران (Crocus sativus) با استفاده از نشانگر مولکولی ITS
%A مشتاقی, نسرین
%A حمیدی شیرغان, الهام
%A باقری, عبدالرضا
%A احمد شریفی
%A عباس همتی کاخکی
%J زراعت و فناوری زعفران
%@ 2383-1529
%D 2014