عنوان : ( تاثیر موننسین، اسانس آویشن و دارچین بر قابلیت هضم مواد مغذی، تجزیه پذیری شکمبه ای ماده خشک و پروتئین خام برخی مواد خوراکی و متابولیت های پلاسمای گاوهای نر هلشتاین )
نویسندگان: سیدعلیرضا وکیلی , بهزاد خرمی , محسن دانش مسگران ,چکیده
هدف از این پژوهش بررسی تاثیر موننسین، اسانس آویشن و دارچین بر ویژگیهای تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام کنجاله تخم پنبه، دانه جو و ذرت سیلویی، قابلیت هضم مواد مغذی و برخی متابولیتهای خون در گاوهای نر هلشتاین تغذیه شده با جیره های غنی از کنسانتره بود. از چهار گاو نر هلشتاین (وزن اولیه 35 ± 540 کیلوگرم) با فیستولای شکمبه ای در یک طرح مربع لاتین 4×4 با دوره های 21 روزه و 4 تیمار: شاهد (بدون افزودنی)، آویشن (500 میلیگرم اسانس آویشن در کیلوگرم ماده خشک مصرفی)، دارچین (500 میلیگرم اسانس دارچین در کیلوگرم ماده خشک مصرفی) و موننسین (33 میلیگرم موننسین در کیلوگرم ماده خشک مصرفی) استفاده شد. گاوها تا حد اشتها با یک جیره پایه مخلوط حاوی 30 درصد علوفه و 70 درصد کنسانتره تغذیه شدند. قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی بین تیمارها مشابه بود، به جز قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی که در گاوهای تغذیه شده با اسانس دارچین نسبت به گاوهای تغذیه کننده موننسین کمتر بود (05/0 P≤ ). افزودن اسانس های گیاهی و موننسین اثری بر فراسنجه های تجزیه پذیری ماده خشک کنجاله تخم پنبه، دانه جو و ذرت سیلویی نداشت. ویژگی های تجزیه پذیری پروتئین خام دانه جو و ذرت سیلویی تحت تاثیر تیمارهای افزودنی قرار نگرفت. همچنین مکمل نمودن اسانس های گیاهی و موننسین تاثیری بر فراسنجه های تجزیه پذیری الیاف نامحلول در شوینده خنثی ذرت سیلویی نداشت. در رابطه با تجزیه پذیری کنجاله تخم پنبه، به جز بخش سریع تجزیه و تجزیه پذیری موثر پروتئین خام که در بین تیمارها مشابه بود، تغذیه اسانس های گیاهی بخش کند تجزیه پروتئین خام کنجاله تخم پنبه را کاهش دادند (05/0 P≤ ). نرخ تجزیه پروتئین خام در تیمار موننسین به طور معنی داری در مقایسه با تیمارهای دیگر بیشتر بود (05/0 P≤ ). غلظتهای پلاسمایی گلوکز، نیتروژن اورهای و کلسترول کل تحت تاثیر استفاده از موننسین، اسانس آویشن و دارچین قرار نگرفت، هر چند غلظت پلاسمایی تریگلیسرید به طور معنی داری با افزودن اسانس دارچین در مقایسه با تیمار موننسین و آویشن افزایش یافت (05/0 P≤ ). نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از اسانس آویشن و دارچین (500 میلیگرم اسانس در کیلوگرم ماده خشک مصرفی) در جیره گاوهای نر هلشتاین اثرات ناچیزی بر قابلیت هضم مواد مغذی، ویژگی های تجزیه پذیری شکمبه ای ماده خشک و پروتئین خام مواد خوراکی و غلظت متابولیت های پلاسما دارد.
کلمات کلیدی
, اسانس آویشن و دارچین, موننسین, قابلیت هضم مواد مغذی, تجزیه پذیری شکمبه ای, گاو نر هلشتاین@article{paperid:1049372,
author = {وکیلی, سیدعلیرضا and خرمی, بهزاد and دانش مسگران, محسن},
title = {تاثیر موننسین، اسانس آویشن و دارچین بر قابلیت هضم مواد مغذی، تجزیه پذیری شکمبه ای ماده خشک و پروتئین خام برخی مواد خوراکی و متابولیت های پلاسمای گاوهای نر هلشتاین},
journal = {پژوهش های تولیدات دامی},
year = {2015},
volume = {6},
number = {11},
month = {April},
issn = {۲۲۵۱-۸۶۲۲},
pages = {71--82},
numpages = {11},
keywords = {اسانس آویشن و دارچین، موننسین، قابلیت هضم مواد مغذی، تجزیه پذیری شکمبه ای، گاو نر هلشتاین},
}
%0 Journal Article
%T تاثیر موننسین، اسانس آویشن و دارچین بر قابلیت هضم مواد مغذی، تجزیه پذیری شکمبه ای ماده خشک و پروتئین خام برخی مواد خوراکی و متابولیت های پلاسمای گاوهای نر هلشتاین
%A وکیلی, سیدعلیرضا
%A خرمی, بهزاد
%A دانش مسگران, محسن
%J پژوهش های تولیدات دامی
%@ ۲۲۵۱-۸۶۲۲
%D 2015