بوم شناسی کشاورزی-Journal of Agroecology, دوره (14), شماره (4), سال (2023-5) , صفحات (69-94)

عنوان : ( ارزیابی و پهنه بندی کارایی مصرف آب در استان خراسان رضوی )

نویسندگان: علیرضا کوچکی , مهدی نصیری محلاتی , سارا اسدی , حسین زارع ,

بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

کشاورزی در استان خراسان رضوی مانند دیگر استان‏های خشک و نیمه خشک عمدتاً متکی به منابع زیرزمینی می‏ باشد. یکی از روش‏هایی که باعث بهبود مدیریت بهره‏ برداری آب و در نهایت افزایش راندمان مصرف آب می‏ شود، برآورد دقیق تبخیر و تعرق یا تخمین میزان آب مصرفی و نهایتاً کارایی مصرف آب گیاهان می‏باشد. در این مطالعه کارایی مصرف آب بر اساس نیاز آبی محصولات کشاورزی استان خراسان رضوی، برای شهرستان‏ های (تربت حیدریه، تربت جام، چناران، سبزوار، قوچان، کاشمر، گناباد، مشهد و نیشابور) در طول یک دوره 26 ساله از سال 1362 تا 1388 محاسبه شد. نیاز آبی گیاهان زارعی (گندم، جو، پیاز، چغندرقند، سیب زمینی، گوجه فرنگی، خیار و هندوانه) از ضرب تبخیر و تعرق روزانه گیاه مرجع با استفاده از معادله بلانی-کریدل در ضریب گیاهی به‏دست آمد. همچنین تأثیر افزایش دما بر روند تغییرات کارایی مصرف آب چهار گیاه گندم، چغندرقند، گوجه فرنگی و یونجه بررسی شد. برازش منحنی و ترسیم لایه مرزی با احتمال 95 درصد اطمینان بالا و پایین به منظور تعیین میزان تغییرات عملکرد و کارایی مصرف گیاهان زراعی نسبت به تغییرات نیاز آبی گیاه انجام شد. عملکرد محصولات با توجه به منحنی به سه سطح مدیریتی تقسیم شد. منحنی‌حد بالایی (مدیریت بالا) و حد پایین (مدیریت ضعیف) در نظر گرفته شد. روند تغییرات کارایی مصرف آب گندم و جو در طول مدت مطالعه مشابه هم بود. بالاترین میانگین کارایی مصرف آب گندم در تربت جام و چناران (59/0 و 53/0 کیلوگرم بر متر مکعب) مشاهده شد. کارایی مصرف آب چغندرقند در چناران و تربت حیدریه (12/3 و 08/3 کیلوگرم بر متر مکعب) بیشترین انحراف را با میانگین استان (68/2 کیلوگرم بر متر مکعب) نشان داد. بیشترین کارایی مصرف سیب‌زمینی در تربت جام (05/4 کیلوگرم بر متر مکعب) و پیاز و گوجه‏ فرنگی (9/4 و 7/ 4 کیلوگرم بر متر مکعب) در چناران مشاهده شد. کارایی مصرف آب هندوانه در دو شهر مشهد و نیشابور و کارایی مصرف خیار در مشهد نسبت به میانگین استان (به ترتیب 18/2 و 42/5 کیلوگرم بر متر مکعب) بیشتر بود. کمترین کارایی مصرف آب خیار به میزان 28/4 کیلوگرم بر متر مکعب نیز در تربت‏جام مشاهده شد. کاشمر، گناباد و سبزوار شهرهایی بودند که برای اکثر محصولات کارایی مصرف آب کمی داشتند، احتمالاً این امر به دلیل دمای بالای هوا در طول فصل رشد محصولات و افزایش نیاز آبی گیاه می‏باشد. کارایی مصرف آب اکثر محصولات در بین سال‏های 65 تا 75 دارای نوسانات زیادی بودند و روند قابل ملاحظه‏ ای در این سال‏ها نداشتند، اما در سال‏های بعد کارایی مصرف آب محصولات به یک تعادل نسبی رسید و به‏ طور میانگین با شیبی ملایم در حال افزایش بود. با افزایش یک درجه دما در طول دوره رشد گیاهان، اختلاف ناچیزی در کارایی مصرف آب و عملکرد گیاهان استان در هر سه مدل مدیریت (مدیریت‏ های مزرعه در سطح بالا، متوسط و ضعیف) مشاهده شد. افزایش 3 درجه سانتی گراد دما تأثیر ناچیزی در مدل مدیریتی در سطح بالا شد در حالی که باعث کاهش چشم‏گیری در کارایی مصرف آب مدل متوسط و ضعیف شد. یونجه به عنوان حساس‏ترین گیاه به افزایش دما و چقندرقند به عنوان مقاومت‌ترین گیاه شناخته شد. نتایج این تحقیق نشان داد که افزایش دما باعث افزایش خلاء کارایی مصرف آب می‌شود و مدیریت زراعی تأثیر مهم‌تری در کاهش خلا کارایی مصرف آب در آینده خواهد داشت.

کلمات کلیدی

, آزمون من- کندال, روش بلانی-کریدل, عملکرد محصولات زراعی, نیاز آبی
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1061604,
author = {کوچکی, علیرضا and نصیری محلاتی, مهدی and سارا اسدی and حسین زارع},
title = {ارزیابی و پهنه بندی کارایی مصرف آب در استان خراسان رضوی},
journal = {بوم شناسی کشاورزی-Journal of Agroecology},
year = {2023},
volume = {14},
number = {4},
month = {May},
issn = {2008-7713},
pages = {69--94},
numpages = {25},
keywords = {آزمون من- کندال، روش بلانی-کریدل، عملکرد محصولات زراعی، نیاز آبی},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T ارزیابی و پهنه بندی کارایی مصرف آب در استان خراسان رضوی
%A کوچکی, علیرضا
%A نصیری محلاتی, مهدی
%A سارا اسدی
%A حسین زارع
%J بوم شناسی کشاورزی-Journal of Agroecology
%@ 2008-7713
%D 2023

[Download]