عنوان : ( ارزیابی و پهنه بندی کارایی مصرف آب در استان خراسان رضوی )
نویسندگان: علیرضا کوچکی , مهدی نصیری محلاتی , سارا اسدی , حسین زارع ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
کشاورزی در استان خراسان رضوی مانند دیگر استانهای خشک و نیمه خشک عمدتاً متکی به منابع زیرزمینی می باشد. یکی از روشهایی که باعث بهبود مدیریت بهره برداری آب و در نهایت افزایش راندمان مصرف آب می شود، برآورد دقیق تبخیر و تعرق یا تخمین میزان آب مصرفی و نهایتاً کارایی مصرف آب گیاهان میباشد. در این مطالعه کارایی مصرف آب بر اساس نیاز آبی محصولات کشاورزی استان خراسان رضوی، برای شهرستان های (تربت حیدریه، تربت جام، چناران، سبزوار، قوچان، کاشمر، گناباد، مشهد و نیشابور) در طول یک دوره 26 ساله از سال 1362 تا 1388 محاسبه شد. نیاز آبی گیاهان زارعی (گندم، جو، پیاز، چغندرقند، سیب زمینی، گوجه فرنگی، خیار و هندوانه) از ضرب تبخیر و تعرق روزانه گیاه مرجع با استفاده از معادله بلانی-کریدل در ضریب گیاهی بهدست آمد. همچنین تأثیر افزایش دما بر روند تغییرات کارایی مصرف آب چهار گیاه گندم، چغندرقند، گوجه فرنگی و یونجه بررسی شد. برازش منحنی و ترسیم لایه مرزی با احتمال 95 درصد اطمینان بالا و پایین به منظور تعیین میزان تغییرات عملکرد و کارایی مصرف گیاهان زراعی نسبت به تغییرات نیاز آبی گیاه انجام شد. عملکرد محصولات با توجه به منحنی به سه سطح مدیریتی تقسیم شد. منحنیحد بالایی (مدیریت بالا) و حد پایین (مدیریت ضعیف) در نظر گرفته شد. روند تغییرات کارایی مصرف آب گندم و جو در طول مدت مطالعه مشابه هم بود. بالاترین میانگین کارایی مصرف آب گندم در تربت جام و چناران (59/0 و 53/0 کیلوگرم بر متر مکعب) مشاهده شد. کارایی مصرف آب چغندرقند در چناران و تربت حیدریه (12/3 و 08/3 کیلوگرم بر متر مکعب) بیشترین انحراف را با میانگین استان (68/2 کیلوگرم بر متر مکعب) نشان داد. بیشترین کارایی مصرف سیبزمینی در تربت جام (05/4 کیلوگرم بر متر مکعب) و پیاز و گوجه فرنگی (9/4 و 7/ 4 کیلوگرم بر متر مکعب) در چناران مشاهده شد. کارایی مصرف آب هندوانه در دو شهر مشهد و نیشابور و کارایی مصرف خیار در مشهد نسبت به میانگین استان (به ترتیب 18/2 و 42/5 کیلوگرم بر متر مکعب) بیشتر بود. کمترین کارایی مصرف آب خیار به میزان 28/4 کیلوگرم بر متر مکعب نیز در تربتجام مشاهده شد. کاشمر، گناباد و سبزوار شهرهایی بودند که برای اکثر محصولات کارایی مصرف آب کمی داشتند، احتمالاً این امر به دلیل دمای بالای هوا در طول فصل رشد محصولات و افزایش نیاز آبی گیاه میباشد. کارایی مصرف آب اکثر محصولات در بین سالهای 65 تا 75 دارای نوسانات زیادی بودند و روند قابل ملاحظه ای در این سالها نداشتند، اما در سالهای بعد کارایی مصرف آب محصولات به یک تعادل نسبی رسید و به طور میانگین با شیبی ملایم در حال افزایش بود. با افزایش یک درجه دما در طول دوره رشد گیاهان، اختلاف ناچیزی در کارایی مصرف آب و عملکرد گیاهان استان در هر سه مدل مدیریت (مدیریت های مزرعه در سطح بالا، متوسط و ضعیف) مشاهده شد. افزایش 3 درجه سانتی گراد دما تأثیر ناچیزی در مدل مدیریتی در سطح بالا شد در حالی که باعث کاهش چشمگیری در کارایی مصرف آب مدل متوسط و ضعیف شد. یونجه به عنوان حساسترین گیاه به افزایش دما و چقندرقند به عنوان مقاومتترین گیاه شناخته شد. نتایج این تحقیق نشان داد که افزایش دما باعث افزایش خلاء کارایی مصرف آب میشود و مدیریت زراعی تأثیر مهمتری در کاهش خلا کارایی مصرف آب در آینده خواهد داشت.
کلمات کلیدی
, آزمون من- کندال, روش بلانی-کریدل, عملکرد محصولات زراعی, نیاز آبی@article{paperid:1061604,
author = {کوچکی, علیرضا and نصیری محلاتی, مهدی and سارا اسدی and حسین زارع},
title = {ارزیابی و پهنه بندی کارایی مصرف آب در استان خراسان رضوی},
journal = {بوم شناسی کشاورزی-Journal of Agroecology},
year = {2023},
volume = {14},
number = {4},
month = {May},
issn = {2008-7713},
pages = {69--94},
numpages = {25},
keywords = {آزمون من- کندال، روش بلانی-کریدل، عملکرد محصولات زراعی، نیاز آبی},
}
%0 Journal Article
%T ارزیابی و پهنه بندی کارایی مصرف آب در استان خراسان رضوی
%A کوچکی, علیرضا
%A نصیری محلاتی, مهدی
%A سارا اسدی
%A حسین زارع
%J بوم شناسی کشاورزی-Journal of Agroecology
%@ 2008-7713
%D 2023