عنوان : ( ارزیابی تحمل به شوری سه رقم انجیر بر اساس ویژگی های رشدی، فیزیولوژیکی و توزیع یون در گیاه )
نویسندگان: مهوش زارعی , مجید عزیزی ارانی , مجید راحمی , علی تهرانی فر ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
تنش شوری یکی از عامل های مهم کنترل کننده تولید انجیر به ویژه در منطقه های خشک و نیمه خشک می-باشد. به منظور بررسی تأثیر سطح های شوری 6/0، 4 و 8 دسی زیمنس بر متر بر 3 رقم انجیر ’سبز‘، ’پیوس‘ و ’شاه انجیر‘، آزمایشی به صورت فاکتوریل (3×3) در قالب طرح کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا و برخی از ویژگی های رشدی و فیزیولوژیکی این سه رقم ارزیابی شد. شوری به طور معنی داری موجب کاهش طول و قطر شاخه، وزن خشک شاخه و ریشه و افزایش پرولین در برگ هر سه رقم شد. در دو رقم پیوس و شاه انجیر کلروفیل a و کلروفیل کل کاهش یافت ولی کلروفیل b، نسبت a/b و کارتنوئید تغییری نداشت. در رقم سبز مقدار کلروفیل b و کل افزایش یافت ولی مقدارهای کلروفیل a و کارتنوئید تغییری نکرد. با این حال نسبت a/b در این رقم کاهش یافت. تنش شوری موجب افزایش فاکتور F0 و کاهش FM و Fv/FM شد و به فتوسیستم 2 آسیب رساند. غلظت یون های کلر و سدیم در ریشه هر سه رقم بیشتر از شاخه ها و برگ ها بود؛ اما در دو رقم پیوس و شاه انجیر در تیمار 8 دسی زیمنس بر متر غلظت سدیم در برگ ها از ریشه ها نیز بیشتر شد. مؤثر بودن ساز و کار برون داری سدیم و کلر در ریشه ها بین سه رقم متفاوت بود، به طوری که این ساز و کار در رقم سبز بیشتر مؤثر بود. غلظت پتاسیم در برگ و ریشه دو رقم پیوس و شاه انجیر با افزایش شوری کاهش یافت اما در رقم سبز تغییری نکرد. نسبت K+/Na+ در هر سه رقم در شرایط تنش کاهش یافت. تحمل به شوری رقم ها با توجه به مقدار کاهش رشد و بهره گیری از ساز و کار برون رانی سدیم و کلر به ترتیب سبز> پیوس> شاه انجیر قابل دسته بندی است.
کلمات کلیدی
, انجیر, پرولین, تحمل به شوری, کارایی فتوسیستم 2, کلروفیل@article{paperid:1061884,
author = {زارعی, مهوش and عزیزی ارانی, مجید and مجید راحمی and تهرانی فر, علی},
title = {ارزیابی تحمل به شوری سه رقم انجیر بر اساس ویژگی های رشدی، فیزیولوژیکی و توزیع یون در گیاه},
journal = {علوم و فنون باغبانی ایران},
year = {2016},
volume = {17},
number = {2},
month = {September},
issn = {1680-7154},
pages = {247--260},
numpages = {13},
keywords = {انجیر، پرولین، تحمل به شوری، کارایی فتوسیستم 2، کلروفیل},
}
%0 Journal Article
%T ارزیابی تحمل به شوری سه رقم انجیر بر اساس ویژگی های رشدی، فیزیولوژیکی و توزیع یون در گیاه
%A زارعی, مهوش
%A عزیزی ارانی, مجید
%A مجید راحمی
%A تهرانی فر, علی
%J علوم و فنون باغبانی ایران
%@ 1680-7154
%D 2016