عنوان : ( تعیین عوامل مؤثر بر کارآیی مصرف آب سه گونه ی زراعی لوبیا-Phaseolus vulgaris L.-،کنجد -Sesamum indicum L.-و ذرت -Zea mays L.-در پاسخ به کاربرد اسیدهیومیک و کمآبیاری )
نویسندگان: محسن جهان , محمد بهزاد امیری ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
تحلیل عاملی یکی از تکنیکهای آماری چند متغیره است که بین متغیرهای به ظاهر بیارتباط رابطه برقرار کرده و محقق را در یافتن دلایل پنهان وقوع یک رخداد یاری میکند. بهمنظور بررسی اثر مقادیر مختلف آبیاری و محلولپاشی اسیدهیومیک و تعیین عاملهای مؤثر بر کارآیی مصرف آب کنجد -Sesamum indicum L.-، ذرت -Zea mays L.- و لوبیا -Phaseolous vulgaris L.-، آزمایشی در سال زراعی 94- 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح پایهی بلوکهای کامل تصادفی به تفکیک برای سه گیاه کنجد، ذرت و لوبیا با سه تکرار انجام شد. کاربرد -6 کیلوگرم در هکتار- و عدم کاربرد اسیدهیومیک در کرتهای اصلی و سطوح آبیاری -50 و 100 درصد نیاز آبی گیاهان مورد مطالعه- در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که در کنجد، بیشترین عملکرد دانه و مادهی خشک در تیمار 100 درصد نیاز آبی و محلولپاشی اسیدهیومیک بدست آمد. در ذرت، محلولپاشی اسیدهیومیک در شرایط تأمین 50 درصد نیاز آبی منجر به تولید بیشترین وزن دانه در بوته، ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ و پیاچ خاک شد. بیشترین وزن دانه در بوته، ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول و میزان فسفر خاک در زراعت لوبیا در تیمار 100 درصد نیاز آبی و محلولپاشی اسیدهیومیک بدست آمد. نتایج تجزیهی عاملی نشان داد که در کنجد متغیرهای عملکرد دانه، عملکرد مادهی خشک، وزن دانه در بوته، ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، فسفر و کارآیی مصرف آب در عامل اول و متغیرهای نیتروژن خاک، پیاچ و شوری خاک در عامل دوم قرار گرفتند. در ذرت، عملکرد دانه با متغیرهای عملکرد مادهی خشک، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، فسفر، شوری و پیاچ خاک و کارآیی مصرف آب و در لوبیا، با متغیر کارآیی مصرف آب در یک گروه قرار گرفت. به طورکلی، یافتههای این پژوهش نشان داد که شناسایی متغیرهای تأثیرگذار در هر عامل و نامگذاری منطقی آن با توجه به دانش اکوفیزیولوژیکی گیاه زراعی مربوطه میتواند زمینهساز مدیریت مستقیم متغیرهای مؤثر در آن عامل در جهت بهبود کارآیی مصرف آب باشد.
کلمات کلیدی
, خشکی, بار عاملی, سرعت رشد محصول, شوری خاک, نیاز آبی.@article{paperid:1065972,
author = {جهان, محسن and محمد بهزاد امیری},
title = {تعیین عوامل مؤثر بر کارآیی مصرف آب سه گونه ی زراعی لوبیا-Phaseolus vulgaris L.-،کنجد -Sesamum indicum L.-و ذرت -Zea mays L.-در پاسخ به کاربرد اسیدهیومیک و کمآبیاری},
journal = {علوم آب و خاک},
year = {2018},
volume = {22},
number = {3},
month = {November},
issn = {۲۴۷۶-۳۵۹۴},
pages = {373--394},
numpages = {21},
keywords = {خشکی، بار عاملی، سرعت رشد محصول، شوری خاک، نیاز آبی.},
}
%0 Journal Article
%T تعیین عوامل مؤثر بر کارآیی مصرف آب سه گونه ی زراعی لوبیا-Phaseolus vulgaris L.-،کنجد -Sesamum indicum L.-و ذرت -Zea mays L.-در پاسخ به کاربرد اسیدهیومیک و کمآبیاری
%A جهان, محسن
%A محمد بهزاد امیری
%J علوم آب و خاک
%@ ۲۴۷۶-۳۵۹۴
%D 2018