عنوان : ( کاربرد تحلیل تصویر رقمی و تشخیص الگو در طبقهبندی روغنهای خوراکی به کمک تغییرات رنگ در طی اکسایش اولیه و ثانویه )
نویسندگان: الگا عظیمی , رضا فرهوش , محبت محبی , مهدی سعادتمند ,چکیده
روغنها مواد غذایی با ارزشی هستند که علاوه بر تأمین انرژی نقش مهمی در بقای سلامت دارند. بنابراین یافتن روشهای تشخیص سریع کیفیت روغنها از اهمیت ویژهای برخوردار است. بینایی کامپیوتر یکی از فناوریهای پرکاربرد و مقرونبهصرفه در صنایع غذایی میباشد. هدف این مقاله معرفی روشی ساده و کمهزینه برای طبقهبندی روغنهای گیاهی خوراکی (سویا، آفتابگردان، کانولا، کنجد و زیتون) از یکدیگر و همچنین تشخیص سالم یا تند بودن آنها به کمک روشهای آماری چند متغیره (تحلیل تفکیک خطی و تحلیل مؤلفه اصلی) با توجه به نقطه دوریز بر اساس محصولات اولیه و ثانویه اکسایشی است. ویژگیهای فیزیکوشیمیایی 77 نمونه روغن شامل عدد پراکسید و عدد کربونیل در دمای 80 درجه سانتی گراد موردسنجش قرار گرفت. برای طبقهبندی از شاخص رنگی L*a*b* استفاده گردید. مقایسه نتایج تحلیل تفکیک خطی نشان داد که تفکیکپذیری بین دو نوع روغن مختلف ۱۰۰% است و تنها تفکیک بین یک نوع روغن در حالتهای تند و سالم منجر به کاهش دقت در حدود ۹۷% شده است. همچنین بررسی کلی و همزمان نمونههای روغن در هر دو حالت سالم و تندشده توسط دوطبقه بند LDA و PCA نشان داد که طبقهبندی هر روغن بهتنهایی بیشترین دقت (۱۰۰%) را دارد و نتایج بررسی چندین نوع روغن متفاوت دقت کمتری (98% و 96%) را دارا میباشد، اما در عمل نتایج این طبقهبندی با توجه به گستره رنگی متنوع روغنهای گیاهی در حد قابلقبول است و طبقه بند تحلیل تفکیک خطی در حدود 40% نسبت به طبقه بند تحلیل مؤلفه اصلی در این مطالعه موفقتر عمل کرد.
کلمات کلیدی
, فضای رنگیL*a*b*, تحلیل مؤلفه اصلی, تحلیل تفکیک خطی, اکسایش@article{paperid:1066120,
author = {عظیمی, الگا and فرهوش, رضا and محبی, محبت and سعادتمند, مهدی},
title = {کاربرد تحلیل تصویر رقمی و تشخیص الگو در طبقهبندی روغنهای خوراکی به کمک تغییرات رنگ در طی اکسایش اولیه و ثانویه},
journal = {پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران},
year = {2018},
volume = {14},
number = {4},
month = {December},
issn = {1735-4161},
pages = {503--516},
numpages = {13},
keywords = {فضای رنگیL*a*b*، تحلیل مؤلفه اصلی، تحلیل تفکیک خطی، اکسایش},
}
%0 Journal Article
%T کاربرد تحلیل تصویر رقمی و تشخیص الگو در طبقهبندی روغنهای خوراکی به کمک تغییرات رنگ در طی اکسایش اولیه و ثانویه
%A عظیمی, الگا
%A فرهوش, رضا
%A محبی, محبت
%A سعادتمند, مهدی
%J پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران
%@ 1735-4161
%D 2018