دانش کشاورزی و تولید پایدار, دوره (28), شماره (1), سال (2018-5) , صفحات (249-266)

عنوان : ( عوامل مؤثر بر کارآیی مصرف آب در کنجد (Sesamum Indium L.)، ذرت (Zea Mays L.) و لوبیا (Phaseolous vulgare L.) در پاسخ به کاربرد اسید سالیسیلیک تحت شرایط کم آبیاری )

نویسندگان: محسن جهان , محمد بهزاد امیری ,
فایل: Full Text

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

تجزیه به مؤلفه‌های اصلی، یکی از تکنیک‎های آماری چندمتغیره است که مجموعه متغیرهای اصلی را به مجموعه کوچکتری تبدیل می‌کند، به‌طوری‌که این مجموعه کوچک، علت بخش زیادی از واریانس موجود در داده‌ها است. به‎منظور تعیین مؤلفه‎های اصلی در کارآیی مصرف آب کنجد (Sesamum indicum L.)، ذرت (Zea mays L.) و لوبیا (Phaseolous vulgaris L.)، و بررسی اثر مقادیر مختلف آبیاری و محلول‎پاشی اسید سالیسیلیک بر برخی ویژگی‌های رشدی این سه گونه گیاهی، آزمایشی در سال زراعی 94- 1393 در دانشگاه فردوسی مشهد به‎صورت کرت‎های خرد‌شده در قالب طرح پایه‎ی بلوک‎های کامل تصادفی به تفکیک برای سه گیاه کنجد، ذرت و لوبیا با سه تکرار انجام شد. کاربرد (یک میلی‎مولار) و عدم کاربرد اسید سالیسیلیک در کرت‌های اصلی و سطوح آبیاری (50 و 100 درصد نیاز آبی گیاهان مورد مطالعه) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که در کنجد و ذرت، بیشترین عملکرد دانه به‎ترتیب در تیمارهای 50 درصد نیاز آبی و محلول‎پاشی اسید سالیسیلیک و 100 درصد نیاز آبی و محلول‎پاشی اسید سالیسیلیک بدست آمد. در لوبیا، محلول‎پاشی اسید سالیسیلیک در هر دو شرایط 50 و 100 درصد نیاز آبی، عملکرد دانه، عملکرد ماده‎ی خشک، وزن دانه در بوته، ارتفاع بوته، نیتروژن و فسفر خاک و کارآیی مصرف آب را نسبت به شاهد افزایش داد. نتایج تجزیه به مؤلفه‎های اصلی نشان داد که در کنجد متغیرهای عملکرد دانه، وزن دانه در بوته، سرعت رشد محصول، و کارایی مصرف آب در مؤلفه دوم قرار گرفتند، بنابراین، هرگونه بهبود نسبی در صفات یاد شده، افزایش کارآیی مصرف آب را به‌دنبال خواهد داشت. در ذرت، عملکرد دانه با متغیرهای عملکرد ماده‎ی خشک، وزن دانه در بوته، ارتفاع بوته، سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ و کارآیی مصرف آب و در لوبیا، با متغیرهای عملکرد دانه، عملکرد ماده‎ی خشک، وزن دانه در بوته، سرعت رشد محصول، نیتروژن، فسفر و شوری خاک و کارآیی مصرف آب در یک گروه قرار گرفتند. به‌طور‌کلی، قرار گرفتن کارآیی مصرف آب در کنار متغیرهای شکل دهنده‌ی عملکرد در یک مؤلفه برای هر سه گیاه (در کنجد مؤلفه دوم و در ذرت و لوبیا، مؤلفه اول)، حاکی از آن است که هر گونه تغییر در متغیرهای نامبرده، تغییر مستقیم در کارآیی مصرف آب را به‌دنبال خواهد داشت. این موضوع می‌تواند زمینه‌ساز اعمال مدیریت‌های زراعی مربوط در جهت دستیابی به عملکرد مطلوب در کنار افزایش کارآیی مصرف آب، در شرایط نیمه‌خشک مشهد و نواحی مشابه باشد.

کلمات کلیدی

, ویژه‌مقدار, آمار چندمتغیره, آنالیز رشد, محلول‎پاشی, نیاز آبی.
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1067406,
author = {جهان, محسن and محمد بهزاد امیری},
title = {عوامل مؤثر بر کارآیی مصرف آب در کنجد (Sesamum Indium L.)، ذرت (Zea Mays L.) و لوبیا (Phaseolous vulgare L.) در پاسخ به کاربرد اسید سالیسیلیک تحت شرایط کم آبیاری},
journal = {دانش کشاورزی و تولید پایدار},
year = {2018},
volume = {28},
number = {1},
month = {May},
issn = {2476-4310},
pages = {249--266},
numpages = {17},
keywords = {ویژه‌مقدار، آمار چندمتغیره، آنالیز رشد، محلول‎پاشی، نیاز آبی.},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T عوامل مؤثر بر کارآیی مصرف آب در کنجد (Sesamum Indium L.)، ذرت (Zea Mays L.) و لوبیا (Phaseolous vulgare L.) در پاسخ به کاربرد اسید سالیسیلیک تحت شرایط کم آبیاری
%A جهان, محسن
%A محمد بهزاد امیری
%J دانش کشاورزی و تولید پایدار
%@ 2476-4310
%D 2018

[Download]