علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران - انستیتو تحقیقات تغذیه, دوره (14), شماره (3), سال (2019-10) , صفحات (51-62)

عنوان : ( تاثیر پوشش کیتوزان- لیمونن و بسته بندی اتمسفر اصلاح شده (MAP) بر خصوصیات کیفی خیار (رقم رویال) و مدلسازی ماندگاری آن )

نویسندگان: گیسو ملکی , ناصر صداقت , مهدی فرهودی , محبت محبی ,
فایل: Full Text

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

سابقه و هدف: خیار عمر پس از برداشت کوتاهی داشته و به سرعت دچار افت کیفیت می شود. استفاده از تکنولوژی‌های نوین نظیر پوشش‌دهی و بسته بندی روشی نوید بخش در نگهداری محصولات کشاورزی تازه می باشد لذا هدف از این پژوهش استفاده همزمان پوشش خوراکی کیتوزان-لیمونن و بسته اتمسفر اصلاح شده (MAP) جهت حفظ خصوصیات کیفی خیاررقم رویال و تخمین زمان ماندگاری آن می باشد. مواد و روش ها: خیار رقم رویال با پوشش خوراکی کیتوزان-لیمونن پوشش دهی شده و تحت سه اتمسفر: الف) هوای معمولی؛ ب) مپ فعال (10% O2 + 5% CO2)، ج) مپ غیرفعال (21% O2 + 0%CO2) بسته بندی شدند. میزان سفتی بافت، مواد جامد محلول، کلروفیل، و ارزیابی حسی خیارها در بازه‌های 5 روزه مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس زمان ماندگاری نمونه ها در تیمارهای مختلف مدل سازی شد. یافته‌ها: آنالیز واریانس داده‌ها تاثیر معنادار (P<0.05) هر 4 عامل (پوشش، غلظت گاز، دما و زمان) را بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی خیار نشان داد. استفاده توام از پوشش خوراکی کیتوزان- لیمونن و MAP تاثیر مثبتی بر خصوصیات کیفی خیار رقم رویال داشت و در این زمینه MAP فعال در دمای C°10 موفق‌تر عمل نمود. بیشترین مدت زمان ماندگاری درمورد نمونه حاوی پوشش و نگهداری شده در MAP فعال در دمای C°4 (17 روز) و به دنبال آن در C°10 (15 روز) تخمین زده شد. نتیجه گیری: طبق نتایج بدست آمده از این تحقیق استفاده توام از پوشش کیتوزان-لیمونن و MAP فعال جهت بسته بندی خیار رقم رویال مناسب بوده و برای نگهداری آن پیشنهاد می گردد.

کلمات کلیدی

, بسته بندی اتمسفر اصلاح شده (MAP), خیار, پوشش خوراکی, ماندگاری, مدلسازی