عنوان : ( بررسی صفات میکرمورفولوژ ی و فیتوشیمیایی و آنالیز اسانس پونه سای بینالودی )
نویسندگان: فاطمه زهرا امیرمحمدی بهراسمان , مجید عزیزی ارانی , سیدحسین نعمتی ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
جنس Nepeta متعلق به زیر خانواده Nepeoidea از بزرگترین قبیله در خانواده نعناییان با حدود 79 گونه در ایران می باشد. این مطالعه با هدف بررسی صفات میکرومورفولوژی و فیتوشیمیایی دوگونه (Nepeta binaludensis و (Nepeta cataria) انجام شد. بررسی خصوصیات میکرومورفولوژی برگ و بذور (فندقه) با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) صورت گرفت. نتایج بررسی برگها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد که سطح برگ هر دو گونه دارای دو نوع کرک های ترشحی و غیر ترشحی بودند. کرک های غده ای ترشحی از نوع سپری بوده و شامل یک سلول پایه جایگذاری شده در حفره ای اپیدرم و یک سر (Head) تک یا چهار سلولی بودند. اندازه کرک های ترشحی بطور میانگین 63 تا 77 و 47 تا 67 میکرومتر و تراکم (7 تا21 و 20 تا30 عدد) به ترتیب درگو نهN. binaludensis و N.cataria در هر میلی متر مربع سطح برگ مشاهده شد. سطح فندقه در هردوگونه از نوع صاف بود. استخراج اسانس از پیکر رویشی در مرحله گلدهی با روش تقطیر با آب صورت گرفت. تجزیه اسانس با استفاده از GC وGC/MS انجام شد. ترکیبات تشکیل دهنده اسانس در گونه N. binaludensis (51 ترکیب) با اجزای غالب 8،1- سینئول (8/ 14 درصد )، بتاپینن (4/10 درصد) و پاراسیمن (8/ 9 درصد) و در گونه N. cataria (26 ترکیب) با اجزای اصلی ایزومرهای نپتالاکتون شامل: a4-آلفا,7 –آلفا a, 7- بتا- نپتالاکتون (77/72 درصد)، a4-آلفا,7 –آلفا a, 7- آلفا- نپتالاکتون (87/17 درصد ) و a 4 – آلفا، 7- بتا، a 7 – آلفا- نپتالاکتون (47/ 2 درصد) شناسایی شد.
کلمات کلیدی
, کلمات کلیدی: اسانس, کرک غده ای, میکرومورفولوژی, .SEM, Nepeta@article{paperid:1082466,
author = {امیرمحمدی بهراسمان, فاطمه زهرا and عزیزی ارانی, مجید and نعمتی, سیدحسین},
title = {بررسی صفات میکرمورفولوژ ی و فیتوشیمیایی و آنالیز اسانس پونه سای بینالودی},
journal = {علوم باغبانی},
year = {2021},
month = {April},
issn = {2423-3986},
keywords = {کلمات کلیدی: اسانس، کرک غده ای، میکرومورفولوژی،.SEM; Nepeta},
}
%0 Journal Article
%T بررسی صفات میکرمورفولوژ ی و فیتوشیمیایی و آنالیز اسانس پونه سای بینالودی
%A امیرمحمدی بهراسمان, فاطمه زهرا
%A عزیزی ارانی, مجید
%A نعمتی, سیدحسین
%J علوم باغبانی
%@ 2423-3986
%D 2021