عنوان : ( بررسی اثر فرآوردههای فرعی انار (روغن و پوست انار) بر تولید گاز متان در شرایط برون تنی )
نویسندگان: فاطمه خسروی , محمد حسن فتحی نسری , سیدعلیرضا وکیلی , همایون فرهنگ فر ,چکیده
افزودن برخی ترکیبات به جیره نشخوارکنندگان میتواند تولید متان را در شکمبه کاهش دهد. هدف: هدف از انجام این آزمایش بررسی اثر فرآوردههای انار )روغن خالص انار و پودر پوست انار( بر تولید گاز متان شکمبهای تحت شرایط برونتنی بود. روش کار: سوبسترای خوراکی پایه حاوی مخلوطی از یونجه خشک و کنسانتره بود که با نسبت 60 به 40 با هم مخلوط شدند. در آزمایش اول روغن انار به میزان 2 ، 4 و 6 درصد ماده خشک سوبسترا و در آزمایش دوم پودر پوست انار به میزان 5 / 2 ، 5 و 7 درصد ماده خشک سوبسترا به محیط کشت اضافه شد. تخمیر آزمایشگاهی با استفاده از مایع شکمبه و محیط کشت بیهوازی )منک و استینگاس 1988 ( در بطریهای با حجم 120 میلی لیتر انجام گردید. محیط کشت بیهوازی ) 30 میلی لیتر( و ماده تلقیحی ) 10 میلی لیتر( درون هر بطری 120 میلی لیتری حاوی 200 میلی گرم سوبسترای خوراکی پایه ریخته شد. میزان تولید گاز در ساعتهای 2 ، 4 ، 6 ، 8 ، 12 ، 16 ، 24 ، 48 ، 72 و 96 و میزان گاز دی اکسید کربن و متان پس از 24 ساعت انکوباسیون تعیین گردید و دادهها با نرم افزار آماری SAS و با رویه GLM در قالب طرح کامل تصادفی آنالیز شد. نتایج: نتایج آزمایش اول نشان داد استفاده از روغن انار میزان تولید گاز شکمبهای را در ساعتهای مختلف تحت تاثیر قرار نداد و فراسنجههای هضم، انرژِی قابل متابولیسم و قابلیت هضم ماده آلی نیز تحت تاثیر تیمارهای مختلف قرار نگرفت. استفاده از 6 درصد روغن انار میزان تولید متان را بطور معنیداری کاهش داد ) 05 / 0P< ( در حالی که مقادیر کمتر آن تاثیر معنیداری بر تولید گاز متان نداشت. در آزمایش دوم استفاده از پودر پوست انار به میزان 5 و 5 / 7 درصد ماده خشک مقدار گاز تولیدی شکمبه را در ساعتهای 48 ، 72 و 96 انکوباسیون بطور معنیداری کاهش داد. همچنین درصد گاز متان تیمارهای حاوی پوست انار در مقایسه با تیمار شاهد بطور معنیداری کاهش یافت ) 05 / 0P< ( اما تولید متان بین تیمارهای حاوی غلظتهای مختلف پوست انار تفاوتی نداشت. نتیجهگیری نهایی: با توجه به نتایج حاصله افزودن فرآوردههای فرعی انار میتواند تولید گاز متان و اتلاف انرژی را تا حد زیادی در شکمبه کاهش دهد.
کلمات کلیدی
, روغن انار, پودر پوست انار, گازهای شکمبهای, تولید گاز متان@article{paperid:1088040,
author = {فاطمه خسروی and محمد حسن فتحی نسری and وکیلی, سیدعلیرضا and همایون فرهنگ فر},
title = {بررسی اثر فرآوردههای فرعی انار (روغن و پوست انار) بر تولید گاز متان در شرایط برون تنی},
journal = {پژوهش های علوم دامی},
year = {2019},
volume = {29},
number = {1},
month = {June},
issn = {2008-5125},
pages = {89--105},
numpages = {16},
keywords = {روغن انار، پودر پوست انار، گازهای شکمبهای، تولید گاز متان},
}
%0 Journal Article
%T بررسی اثر فرآوردههای فرعی انار (روغن و پوست انار) بر تولید گاز متان در شرایط برون تنی
%A فاطمه خسروی
%A محمد حسن فتحی نسری
%A وکیلی, سیدعلیرضا
%A همایون فرهنگ فر
%J پژوهش های علوم دامی
%@ 2008-5125
%D 2019