روابط خاک و گیاه, دوره (13), شماره (2), سال (2022-9) , صفحات (19-34)

عنوان : ( اثر برهمکنش سطوح مختلف روی و متیل‌ جاسمونات بر ویژگی‌های مورفولوژیک و رنگیزه‌های فتوسنتزی نعناع فلفلی در شرایط کشت بدون خاک )

نویسندگان: لیلا مهدی زاده شاندیز , محمد مقدم , علی گنجعلی ,

بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

به‌منظور بررسی تأثیر محلول‌پاشی متیل ‌جاسمونات ]آب مقطر (شاهد)، اتانول 1 درصد (حلال متیل‌ جاسمونات و شاهد)، 1 و 2 میلی‌مولار متیل‌ جاسمونات[ و کاربرد عنصر روی (0، 025/0، 05/0 و 1/0 میلی‌گرم در لیتر) در محلول غذایی هوگلند بر ویژگی‌های رشدی، رنگیزه‌های فتوسنتزی و تولید اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) آزمایشی گلدانی در شرایط کشت بدون خاک و به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. براساس نتایج بیش‌ترین میزان صفات رشدی مورد بررسی در کاربرد 025/0 میلی‌گرم بر لیتر روی و محلول‌پاشی 1 و 2 میلی‌مولار متیل‌ جاسمونات حاصل شد. بیش‌ترین میزان رنگیزه‌های فتوسنتزی شامل کلروفیل a و کلروفیل کل مربوط به کاربرد 025/0 میلی‌گرم بر لیتر روی و محلول‌پاشی 2 میلی‌مولار متیل ‌جاسمونات بود. بیش‌ترین وزن تازه و خشک ریشه، میزان کلروفیل b و کاروتنوئید به‌ترتیب در تیمار 05/0 میلی‌گرم بر لیتر روی و محلول‌پاشی 2 میلی‌مولار متیل جاسمونات و همچنین تیمار بدون روی و محلول‌پاشی با آب مقطر مشاهده شد. علاوه بر این بیش‌ترین میزان تولید اسانس در تیمار 1/0 میلی‌گرم بر لیتر روی و محلول‌پاشی با غلظت 1 میلی‌مولار متیل جاسمونات حاصل شد. به‌طور کلی کاربرد 025/0 میلی‌گرم بر لیتر روی و محلول‌پاشی 2 میلی‌مولار متیل جاسمونات در اکثر صفات مورد بررسی به‌عنوان بهترین ترکیب تیماری شناخته شد. نتایج این پژوهش نشان داد که روی در غلظت‌های کم موجب تحریک رشد گیاه نعناع فلفلی شد؛ درحالی که حذف روی و یا کاربرد غلظت‌های زیاد آن موجب بروز برخی آثار تنش‌زا در این گیاه و افزایش تولید اسانس شد. بنابراین استفاده از غلظت‌های مناسب روی و متیل جاسمونات می‌تواند راهکار مناسبی برای افزایش رشد و تولید اسانس نعناع فلفلی باشد.

کلمات کلیدی

, تنظیم‌کننده‌های رشد, عناصر کم‌مصرف, کلروفیل, محلول غذایی, رشد.
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1092898,
author = {مهدی زاده شاندیز, لیلا and مقدم, محمد and گنجعلی, علی},
title = {اثر برهمکنش سطوح مختلف روی و متیل‌ جاسمونات بر ویژگی‌های مورفولوژیک و رنگیزه‌های فتوسنتزی نعناع فلفلی در شرایط کشت بدون خاک},
journal = {روابط خاک و گیاه},
year = {2022},
volume = {13},
number = {2},
month = {September},
issn = {2783-5014},
pages = {19--34},
numpages = {15},
keywords = {تنظیم‌کننده‌های رشد، عناصر کم‌مصرف، کلروفیل، محلول غذایی، رشد.},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T اثر برهمکنش سطوح مختلف روی و متیل‌ جاسمونات بر ویژگی‌های مورفولوژیک و رنگیزه‌های فتوسنتزی نعناع فلفلی در شرایط کشت بدون خاک
%A مهدی زاده شاندیز, لیلا
%A مقدم, محمد
%A گنجعلی, علی
%J روابط خاک و گیاه
%@ 2783-5014
%D 2022

[Download]