عنوان : ( تأثیر فرآوری حرارتی بر گوارش پذیری مواد مغذی و انرژی قابل سوخت و ساز دانه کلزا در جوجه های گوشتی )
نویسندگان: نجیب الله فیاض , حسن کرمانشاهی , حیدر زرقی ,چکیده
این مطالعه به منظور بررسی اثر فرآوری حرارتی بر گوارش پذیری ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام و انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری تصحیحشده برای ازت (AMEn) دانه کلزا با استفاده از تعداد ۴۸ قطعه جوجهخروس گوشتی سویه راس (۳۰۸) در سن 23-۱۶ روزگی، به روش جایگزینی ماده خوراکی مورد آزمایش شامل دانه کلزای خام، میکرونایز و سوپرکاندیشنینگ با بخشی از جیره مرجع (۶۰ درصد جیره مرجع + ۴۰ درصد دانه کلزا) و رکورد کل خوراک مصرفی و فضولات دفعی انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار (3 جیره آزمایش+ 1 جیره مرجع)، ۶ تکرار و ۲ قطعه پرنده در هر تکرار انجام شد. میزان قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام و AMEn دانه کلزای خام به ترتیب ۱۹/۱±۲۸/۵۴ درصد، ۱۳/۱±۴۲/۶۹ درصد، ۳۲/۱±۷۷/۷۷ درصد و ۲۶۸±۴۶۷۳ کیلوکالری در کیلوگرم ماده خشک به دست آمد. اثر فرآوری دانه کلزا (میکرونایز و سوپرکاندیشنینگ) بر قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام و AMEn آن معنی دار نبود. بر اساس نتایج به دست آمده از این آزمایش؛ فرآوری حرارتی اثری بر بهبود قابلیت هضم مواد مغذی و انرژی قابل سوخت و ساز دانه کلزا رقم نفیس نداشت. تحقیقات بیشتری برای روشن شدن اثر فرآوری حرارتی بر گوارش پذیری مواد مغذی و انرژی قابل سوخت و ساز دانه کلزا در جوجه های گوشتی مورد نیاز است.
کلمات کلیدی
, انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری, جوجه های گوشتی, دانه کلزا, فرآوری حرارتی@article{paperid:1093488,
author = {فیاض, نجیب الله and کرمانشاهی, حسن and زرقی, حیدر},
title = {تأثیر فرآوری حرارتی بر گوارش پذیری مواد مغذی و انرژی قابل سوخت و ساز دانه کلزا در جوجه های گوشتی},
journal = {پژوهشهای علوم دامی ایران},
year = {2022},
month = {July},
issn = {2008-3106},
keywords = {انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری، جوجه های گوشتی، دانه کلزا، فرآوری حرارتی},
}
%0 Journal Article
%T تأثیر فرآوری حرارتی بر گوارش پذیری مواد مغذی و انرژی قابل سوخت و ساز دانه کلزا در جوجه های گوشتی
%A فیاض, نجیب الله
%A کرمانشاهی, حسن
%A زرقی, حیدر
%J پژوهشهای علوم دامی ایران
%@ 2008-3106
%D 2022