عنوان : ( بهبود برخی خصوصیات رشدی و بیوشیمیایی بادام با استفاده از باکتریهای ریزوسفری شور، قلیا و شور و قلیاپسند در بادامستانهای خراسان رضوی )
نویسندگان: غلامحسین خلیلی طرقبه , علی تهرانی فر , بهرام عابدی , مهرنوش اسکندری تربقان ,چکیده
بادام در زمره درختان باغی حـساس به شوری قرار میگیـرد. تاثیر چهار نوع خاک شور با شوریهای مختلف (2، 4، 8 و 16 dS m-1) به همراه تلقیح دو جدایه باکتری و شاهد استریل شده از سه گروه باکتری شورپسند، قلیاپسند و شورو قلیاپسند جداسازی شده از ریزوسفر بادام ستانهای خراسان رضوی بر القاء مقاومت به شوری در پایه GN بادام تحت شرایط شوری و قلیائیت خاک، بررسی شد. بیشترین میانگین تولید تری ایندولاستیک اسید، انحلال فسفاتهای معدنی و اگزوپلیساکارید بترتیب برای جدایه های قلیاپسند، شوروقلیاپسند و شورپسند مشاهده گردید. شوری خاک بهطور معنی داری ارتفاع گیاهان، مساحت برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه ها، قند محلول، نامحلول و کل را کاهش داد. بیشترین ارتفاع گیاه (cm 61/2) در گروه شورپسندها و کمترین آن در گروه قلیاپسندها مشاهده شد. باکتریهای شورپسند بیشترین افزایش را در وزن تر اندام هوایی موجب شدند، لیکن وزن تر ریشه ها در گروه باکتریهای شور و قلیاپسند حداکثر بود. نسبت وزن تر اندام هوایی به ریشه ها به ترتیب برای سه گروه شورپسند، قلیاپسند و شور و قلیاپسندها 0/86، 0/87 و 0/74 بود که بیانگر تأثیر بیشتر باکتریهای شور و قلیاپسند بر رشد ریشه ها نسبت به رشد اندام هوایی بود. تلقیح باکتریهای شور و قلیاپسند موجب افزایش درصد رطوبت ریشه ها و اندام هوایی در خاکهایی با شوری بالا (بترتیب 16 و 8 dS m-1) گردید. به طورکلی، باکتریهای شوروقلیاپسند بر بهبود رشد ریشه ها، قلیاپسندها و شورپسندها بترتیب بر افزایش خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی بادام تأثیر بیشتری داشتند.
کلمات کلیدی
باکتریهای بهبود دهنده رشد گیاه پرولین قند کل کلروفیل نسبت وزن اندامهوایی به ریشه@article{paperid:1093628,
author = {خلیلی طرقبه, غلامحسین and تهرانی فر, علی and عابدی, بهرام and مهرنوش اسکندری تربقان},
title = {بهبود برخی خصوصیات رشدی و بیوشیمیایی بادام با استفاده از باکتریهای ریزوسفری شور، قلیا و شور و قلیاپسند در بادامستانهای خراسان رضوی},
journal = {پژوهش های میوه کاری},
year = {2022},
volume = {6},
number = {2},
month = {March},
issn = {2538-4376},
pages = {62--80},
numpages = {18},
keywords = {باکتریهای بهبود دهنده رشد گیاه پرولین قند کل کلروفیل نسبت وزن اندامهوایی به ریشه},
}
%0 Journal Article
%T بهبود برخی خصوصیات رشدی و بیوشیمیایی بادام با استفاده از باکتریهای ریزوسفری شور، قلیا و شور و قلیاپسند در بادامستانهای خراسان رضوی
%A خلیلی طرقبه, غلامحسین
%A تهرانی فر, علی
%A عابدی, بهرام
%A مهرنوش اسکندری تربقان
%J پژوهش های میوه کاری
%@ 2538-4376
%D 2022