دانش بیماری شناسی گیاهی, دوره (12), شماره (1), سال (2023-6) , صفحات (53-63)

عنوان : ( تاثیر دو ماده موثره اسانسهای گیاهی بر عامل بیماری آتشک سیب و گلابی )

نویسندگان: مهدی اخلاقی , محمد رضا عالی منش , عباس روحانی , علیرضا برجسته , محمد عابدینی اسفهلانی , احمد دزیانیان ,
فایل: Full Text

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

مقدمه: باکتری Erwinia amylovora عامل بیماری آتشک سیب و گلابی یکی از عوامل اصلی محدود کننده تولید این میوه ها در دنیا است. از آنجایی که فقط تعداد محدودی ترکیب مسی در مهار این بیماری تاثیر محافظت کنندگی دارند، توجه روزافزونی به بررسی تاثیر اسانسهای گیاهی بر این بیمارگر شده است. مواد و روش‌ها: اثر غلظتهای مختلف کارواکرول(ماده موثره اسانس آویشن، پونه کوهی و..) و ترانس-آنتول (ماده موثره اسانس رازیانه) بر رشد کلنی E. amylovora در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد و مقادیر حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و کُشندگی (MBC) آنها تعیین شد. اثر بازدارندگی MIC این مواد به تنهایی و مخلوط غلظت‌های یک-دوم MIC و MBC آنها با روش دیسک روی محیط آگار غذایی بر رشد کلنی E. amylovora بررسی شد. اثر سه نسبت اختلاطی برتر این مواد روی بافت میوه گلابی رقم اسپادونا، بر شدت بیماری آتشک مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته‌ها: کارواکرول و ترانس-آنتول هردو اثر ضد باکتریایی علیه E. amylovora داشتند، ولی اثر کارواکرول بیشتر از دیگری بود. مخلوط کردن کارواکرول با ترانس-آنتول اثر آنرا افزایش داد. از بین سه نسبت اختلاطی 47 میکروگرم/ میلی‌لیتر کارواکرول + 141 میکروگرم / میلی‌لیتر ترانس-آنتول سبب ایجاد بیشترین کاهش شدت بیماری در بافت میوه گلابی، شد. نتیجه‌گیری: استفاده از مخلوط کارواکرول و ترانس-آنتول را برای مدیریت بیماری آتشک می­توان در نظر گرفت.

کلمات کلیدی

, حداقل غلظت بازدارندگی, حداقل غلظت باکتری­کشی, Erwinia amylovora
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1094834,
author = {مهدی اخلاقی and محمد رضا عالی منش and روحانی, عباس and علیرضا برجسته and محمد عابدینی اسفهلانی and احمد دزیانیان},
title = {تاثیر دو ماده موثره اسانسهای گیاهی بر عامل بیماری آتشک سیب و گلابی},
journal = {دانش بیماری شناسی گیاهی},
year = {2023},
volume = {12},
number = {1},
month = {June},
issn = {2251-9270},
pages = {53--63},
numpages = {10},
keywords = {حداقل غلظت بازدارندگی، حداقل غلظت باکتری­کشی، Erwinia amylovora},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T تاثیر دو ماده موثره اسانسهای گیاهی بر عامل بیماری آتشک سیب و گلابی
%A مهدی اخلاقی
%A محمد رضا عالی منش
%A روحانی, عباس
%A علیرضا برجسته
%A محمد عابدینی اسفهلانی
%A احمد دزیانیان
%J دانش بیماری شناسی گیاهی
%@ 2251-9270
%D 2023

[Download]