عنوان : ( ارزیابی وضعیت پایداری در بوم نظامهای زراعی کلزا (Brassica napus L.) با استفاده از تحلیل امرژی (مطالعه موردی: شهرستان کلاله، استان گلستان) )
نویسندگان: سمانه لطفی , حسین کاظمی , بهنام کامکار , حمیدرضا شاه حسینی ,چکیده
بهرهبرداری بیش از حد از منابع محیطی و مصرف بیرویه مواد شیمیایی سبب بروز مشکلات زیستمحیطی و کاهش پایداری بومنظامهای کشاورزی شده است. بنابراین، بررسی الگوهای مصرف انرژی و استفاده کارآمد از انرژی در کشاورزی که از اصول اساسی در کشاورزی پایدار محسوب میشود، مفید است. تحلیل امرژی، بهعنوان ابزار مناسبی برای این منظور، در بومنظامهای مختلف استفاده میشود. این مطالعه با هدف ارزیابی پایداری کشتبومهای کلزا (Brassica napus L.) با استفاده از ارزیابی امرژی در شهرستان کلاله در سال زراعی 98-1397 انجام شد. به این منظور، تعداد 50 پرسشنامه برای کلزاکاران در نظر گرفته شد. پس از تعیین مرزهای مکانی و زمانی و تقسیمبندی منابع به چهار گروه محیطی تجدیدپذیر، محیطی تجدیدناپذیر، خریداری شده تجدیدپذیر و خریداری شده تجدیدناپذیر، شاخصهای امرژی در بومنظام زراعی کلزا، محاسبه شد. نتایج نشان داد، ورودی امرژی کل برای بومنظام زراعی کلزا 1016×64/1 امژول خورشیدی در هکتار در سال بود. در بومنظام زراعی کلزا وابستگی به ورودیهای محیطی و تجدیدناپذیر، بیشتر از ورودیهای خریداری شده و تجدیدپذیر بود. بیشترین سهم از ورودی امرژی کل در بومنظام کلزا مربوط به فرسایش خاک با 31/47 درصد بود. همچنین در بین ورودیهای خریداری شده، بیشترین سهم مربوط به سوخت فسیلی با 41/38 درصد بود. در بومنظام کلزا بهترتیب، شاخصهای ضریب تبدیل 105×59/2 امژول خورشیدی بر ژول، امرژی ویژه 109×33/7 امژول خورشیدی بر گرم، تجدیدپذیری امرژی 16/8 درصد، نسبت عملکرد امرژی 17/2، نسبت سرمایهگذاری امرژی 85/0، نسبت خودحمایتی امرژی 54/0، نسبت بارگذاری محیطی استاندارد 81/13، نسبت بارگذاری محیطی اصلاح شده 27/11، شاخص پایداری امرژی استاندارد 16/0 و شاخص پایداری امرژی اصلاحشده 19/0 بود. علیرغم سهم بالاتر ورودیهای محیطی نسبت به خریداری شده در بومنظام کلزا، فرسایش بالا، بهعنوان یک ورودی تجدیدناپذیر، در کنار مصرف نامعقول برخی ورودیهای اقتصادی تجدیدناپذیر، مانند سوختهای فسیلی، موجب تجدیدپذیری پایین و فشار محیطی زیاد در این بومنظام شد. بر اساس ارزیابی شاخصهای امرژی، بومنظام زراعی کلزا از کارآیی تولید محصول و کارآیی مصرف منابع بالایی برخوردار است و پتانسیل زیادی برای افزایش بهرهوری اقتصادی دارد. با این وجود، تولید کلزا در شهرستان کلاله پایداری محیطی و اقتصادی کمی دارد. بهکارگیری روشهای خاکورزی حفاظتی و نوسازی ماشینآلات، موجب کاهش مصرف ورودیهای تجدیدناپذیر و اقتصادی و در نتیجه، کاهش فشار محیطی و افزایش پایداری در بومنظام زراعی کلزا خواهد شد.
کلمات کلیدی
تجدیدپذیری سوخت فسیلی شاخصهای امرژی فرسایش خاک فشار محیطی@article{paperid:1096657,
author = {سمانه لطفی and حسین کاظمی and کامکار, بهنام and حمیدرضا شاه حسینی},
title = {ارزیابی وضعیت پایداری در بوم نظامهای زراعی کلزا (Brassica napus L.) با استفاده از تحلیل امرژی (مطالعه موردی: شهرستان کلاله، استان گلستان)},
journal = {بوم شناسی کشاورزی-Journal of Agroecology},
year = {2022},
month = {May},
issn = {2008-7713},
keywords = {تجدیدپذیری سوخت فسیلی شاخصهای امرژی فرسایش خاک فشار محیطی},
}
%0 Journal Article
%T ارزیابی وضعیت پایداری در بوم نظامهای زراعی کلزا (Brassica napus L.) با استفاده از تحلیل امرژی (مطالعه موردی: شهرستان کلاله، استان گلستان)
%A سمانه لطفی
%A حسین کاظمی
%A کامکار, بهنام
%A حمیدرضا شاه حسینی
%J بوم شناسی کشاورزی-Journal of Agroecology
%@ 2008-7713
%D 2022