پژوهش در نشخوارکنندگان, دوره (11), شماره (3), سال (2023-12) , صفحات (63-80)

عنوان : ( تاثیر برخی از ریز مغذی ها در دوره انتقال گاوهای شیرده در شرایط تنش گرمایی بر کمیت و کیفیت آغوز و شیر تولیدی )

نویسندگان: اسماعیل حسینی , عبدالمنصور طهماسبی , عباسعلی ناصریان , محسن دانش مسگران ,

بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

سابقه و هدف: تنش گرمایی در بیشتر مناطق جهان اثر منفی بر عملکرد گاوهای شیری دارد و سبب کاهش تولید شیر در گاوهای شیری پر تولید می شود. مکمل سازی خوراک گاوهای پرتولید با ریز مغذی ها( مواد معدنی و ویتامین ها) به ویژه در دوره پیش از زایش، می تواند در کاهش اثرات منفی تنش گرمایی و بهبود عملکرد گاو در دوره شیردهی بعدی دارای مزایایی باشد. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر برخی از ریز مغذی ها بر فرآیند های فیزیولوژیکی و عملکردی گاوهای شیری در شرایط تنش گرمایی انجام شد. مواد و روش ها: در این پژوهش از 24 راس گاو شیرده چند شکم زا در دوره انتقال استفاده شد.گاوها بصورت تصادفی به دوگروه 12 تایی تقسیم و هر گروه به یک تیمار آزمایشی اختصاص داده شدند. تیمارها شامل گروه شاهد: تنها از جیره متداول و بدون افزودن ریز مغذی (T1) و گروه دوم که علاوه بر جیره متداول، ریز مغذی ها (T2) را نیز به مدت 21 روز قبل از زایش دریافت می نمودند. بعد از زایمان هر یک از دوگروه فوق مجددا به دو گروه 6 تایی تقسیم شدند، بطوریکه در هر گروه یا با جیره فاقد ریزمغذی (T1C, T2C) یا غنی شده با ریز مغذی(T1M , T2M )، تا 21 روز بعد از زایمان تغذیه گردیدند. مکمل حاوی ریز مغذی دوره انتظار زایش، شامل ریز مغذی های سلنیوم، مس، روی، کروم، ویتامین A، ویتامین E، منیزیوم، اسید آسکوربیک و نیاسین بود و مکمل ریز مغذی دوره تازه زا علاوه بر ریز مغذی های فوق، حاوی سدیم و پتاسیم نیز بودند. میانگین شاخص دما- رطوبت در طی دوره آزمایش 74 بود و گاوها تحت تاثیر تنش گرمایی بودند. شرایط نگهداری، مدیریت تغذیه و محیطی برای تمامی دام ها در کل دوره آزمایش یکسان بود. تغییرات وزن، خوراک مصرفی و دمای رکتوم هر هفته، چهار ساعت پس از مصرف خوراک در دو روز متوالی تعیین گردید. وزن گوساله متولد شده، وزن جفت، میزان کلستروم تولیدی در طی سه دوشش اولیه، ثبت گردید. یافته ها: میزان مصرف ماده خشک در دوره خشکی در گروه دریافت کننده ریز مغذی بیشتر ازگروه شاهد بود که در هفته آخر آبستنی تفاوت معنی داری بین آنها مشاهده گردید(P<0/05). هرچند که افزایش وزن در دوره خشکی تحت تاثیر تیمار قرار نگرفت، ولی افزایش وزن بیشتری در گروه دریافت کننده ریز مغذی مشاهده شد. تعداد روزهای آبستنی در گاوهای دریافت کننده ریز مغذی طولانی تر از گروه کنترل بود .وزن تولد گوساله ها در گروهT2 بیشتر از گروه شاهد بود. کلستروم تولیدی نیز در این گروه بیشتر بود. وزن از شیرگیری گوساله ها تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. خوراک مصرفی در دوره شیرواری در هفته اول شیردهی تحت تاثیر تیمار قرار گرفت و تیمار T2M در هفته سوم بیشترین خوراک مصرفی را داشتند که به موازات آن تولید شیر این گروه نیز در این هفته بالاتر از بقیه گروهها بوده است و اختلاف آن با سایر تیمار ها معنی دار بود(P<0/05). ترکیبات شیر تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت(.(p>0/05 نتیجه گیری: این آزمایش نشان داد که تنش گرمایی می تواند تاثیر منفی بر عملکرد گاوهای شیری در طی دوره انتقال بگذارد و استفاده از ریز مغذی ها در این دوره می تواند اثرات مفید در ترمیم تنش ناشی از حرارت در گاوهای شیری، داشته باشد.

کلمات کلیدی

, تنش حرارتی, دوره انتقال, ریز مغذی, گاو شیری
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1096967,
author = {حسینی, اسماعیل and طهماسبی, عبدالمنصور and ناصریان, عباسعلی and دانش مسگران, محسن},
title = {تاثیر برخی از ریز مغذی ها در دوره انتقال گاوهای شیرده در شرایط تنش گرمایی بر کمیت و کیفیت آغوز و شیر تولیدی},
journal = {پژوهش در نشخوارکنندگان},
year = {2023},
volume = {11},
number = {3},
month = {December},
issn = {2345-4253},
pages = {63--80},
numpages = {17},
keywords = {تنش حرارتی، دوره انتقال، ریز مغذی، گاو شیری},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T تاثیر برخی از ریز مغذی ها در دوره انتقال گاوهای شیرده در شرایط تنش گرمایی بر کمیت و کیفیت آغوز و شیر تولیدی
%A حسینی, اسماعیل
%A طهماسبی, عبدالمنصور
%A ناصریان, عباسعلی
%A دانش مسگران, محسن
%J پژوهش در نشخوارکنندگان
%@ 2345-4253
%D 2023

[Download]