عنوان : ( اثر محلولپاشی سالیسیلیک اسید و کود ورمی کمپوست بر شاخصهای فیزیولوژیکی و کیفی دو رقم فلفل شیرین .Capsicum annuum L) تحت تنش سرما )
نویسندگان: سیدحسین نعمتی , سیده سمیرا حسینی , حسین آروئی , احمد نظامی ,چکیده
فلفل شیرین از مناطق گرمسیری منشأ می گیرد و حساس به سرما است؛ بنابراین شناخت مکانیسم دفاعی گیاه فلفل در مقابل دمای کم ضروری است. در این مطالعه اثر محلولپاشی سالیسیلیک اسید و کود آلی ورمی کمپوست روی ارقام مختلف فلفل شیرین تحت تنش سرما موردبررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت اسپیلیتپلات فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 97- 1396 در محیط گلخانهای واقع در مشهد اجرا شد. عامل اصلی تیمار دمایی در دو سطح {دماهای 2± 9 درجه سلسیوس (تنش سرما) و 2±23 درجه سلسیوس (شاهد)} و عامل فرعی شامل دو رقم فلفل شیرین {California wonder (سبز)، Roxcy (زرد)}، سالیسیلیک اسید (صفر-200-300 میکرومول) و ورمی کمپوست (20 درصد حجمی) بود. نتایج نشان داد که تنش سرما باعث تغییرات برخی خصوصیات فیزیولوژیک و کاهش عملکرد میوه گردید. حداکثر درصد ماده خشک (17.2%) و اسیدیته قابل تیتراسیون (13.6%) در تیمار عدم تنش سرمایی و مواد جامد محلول (03/5 بریکس)، کربوهیدراتها (mg.g-1 174.5) و فعالیت آنتیاکسیدانی (90.3%) در تیمار تنش سرمایی حاصل گردید. بیشترین عملکرد میوه در بوته (740 گرم در بوته) در تیمار تأثیر متقابل عدم تنش سرمایی و محلولپاشی سالیسیلیک اسید μmol 300 به دست آمد. بیشترین مقدار فلاونوئید (mg.100g-1 FW 159.4) در تیمار سالیسیلیک اسید μmol 200 حاصل شد. همچنین بیشترین مقدار بتاکاروتن (mg kg-1 346.4)، لیکوپن (mg kg-1 152.9) و ویتامین ث (mg.100 g-1 142.52) در تیمار سالیسیلیک اسید μmol 300 مشاهده شد. با توجه به نتایج میتوان اظهار داشت تنشهای سرمایی تأثیرات نامطلوبی بر شاخصهای کیفی و عملکرد فلفل شیرین در محیط گلخانه میگذارد و کاربرد محلولپاشی سالیسیلیک اسید در بعضی از صفات اثرات سوء تنش سرما را تعدیل کرد.
کلمات کلیدی
, بتاکاروتن, فعالیت آنتی اکسیدانی, فلاونوئید, لیکوپن, ویتامین ث@article{paperid:1097133,
author = {نعمتی, سیدحسین and حسینی, سیده سمیرا and آروئی, حسین and نظامی, احمد},
title = {اثر محلولپاشی سالیسیلیک اسید و کود ورمی کمپوست بر شاخصهای فیزیولوژیکی و کیفی دو رقم فلفل شیرین .Capsicum annuum L) تحت تنش سرما},
journal = {فرآیند و کارکرد گیاهی},
year = {2023},
month = {October},
issn = {2322-2727},
keywords = {بتاکاروتن، فعالیت آنتی اکسیدانی، فلاونوئید، لیکوپن، ویتامین ث},
}
%0 Journal Article
%T اثر محلولپاشی سالیسیلیک اسید و کود ورمی کمپوست بر شاخصهای فیزیولوژیکی و کیفی دو رقم فلفل شیرین .Capsicum annuum L) تحت تنش سرما
%A نعمتی, سیدحسین
%A حسینی, سیده سمیرا
%A آروئی, حسین
%A نظامی, احمد
%J فرآیند و کارکرد گیاهی
%@ 2322-2727
%D 2023