فرآیند و کارکرد گیاهی, دوره (12), شماره (57), سال (2024-1) , صفحات (37-50)

عنوان : ( اثر زمان برداشت بر میزان برخی متابولیت‌های ثانوی و عناصر فلزی یونجه (Medicago sativa L.) )

نویسندگان: حمید رضا وحیدی پور , منیره چنیانی , مهرداد لاهوتی , علی گنجعلی , مریم مقدم متین ,
فایل: Full Text

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

گیاهان علوفه‌ای به دلیل داشتن ترکیبات زیست‌فعال که تغذیه دام‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهند و نیز قابلیت درمانی آن‌ها برای انسان‌ها، مورد توجه قرار گرفته‌اند. امروزه در سامانه‌های کشت گیاهان علوفه‌ای، زمان مناسب برداشت برای دستیابی به عملکرد بهینه بسیار اهمیت دارد. به منظور بررسی اثر زمان برداشت (یک الی هشت هفته پس از برداشت اولیه) بر محتوای برخی متابولیت‌های ثانوی (فنل، فلاونوئید، ایزوفلاونوئید و آلکالوئید) و عناصر فلزی (روی، آهن، منیزیم و منگنز) یونجه، آزمایشی بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که غلظت این متابولیت‌ها و عناصر به طور قابل توجهی در زمان‌های مختلف برداشت محصول تغییر کرد. به‌طوری‌که محتوای فنل کل در هفته‌های پنجم، ششم و هفتم (به ترتیب، افزایش 37/2، 29/2 و 24/2 برابری نسبت به هفته دوم)، محتوای تام فلاونوئید در هفته ششم (افزایش 89/1 برابری نسبت به هفته دوم)، محتوای ایزوفلاونوئید کل در هفته ششم (افزایش 75/1 برابری نسبت به هفته اول) و محتوای آلکالوئید کل در هفته‌های هفتم و هشتم (به ترتیب، افزایش 58/10 و 75/11 برابری نسبت به هفته اول) بیشترین مقدار بودند. همچنین میزان بیشینه عنصر آهن در هفته‌های پنجم و ششم و میزان بیشینه عناصر منیزیم و منگنز در هفته ششم مشاهده شدند. وجود بیشینه میزان این فیتواستروژن‌ها و عناصر در مراحل اواسط و اواخر گلدهی (به ترتیب، هفته‌های پنجم و ششم) احتمالاً می‌تواند عامل مهمی در تعیین کیفیت علوفه و میزان بازده محصول باشد و با توجه به خواص دارویی آن‌ها برای انسان، این مراحل مناسب‌ترین زمان برداشت محصول است.

کلمات کلیدی

, ایزوفلاونوئید, خواص دارویی, فلاونوئید, فنل, فیتواستروژن‌های یونجه
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1097547,
author = {وحیدی پور, حمید رضا and چنیانی, منیره and لاهوتی, مهرداد and گنجعلی, علی and مقدم متین, مریم},
title = {اثر زمان برداشت بر میزان برخی متابولیت‌های ثانوی و عناصر فلزی یونجه (Medicago sativa L.)},
journal = {فرآیند و کارکرد گیاهی},
year = {2024},
volume = {12},
number = {57},
month = {January},
issn = {۲۳۲۲-۲۷۲۷},
pages = {37--50},
numpages = {13},
keywords = {ایزوفلاونوئید، خواص دارویی، فلاونوئید، فنل، فیتواستروژن‌های یونجه},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T اثر زمان برداشت بر میزان برخی متابولیت‌های ثانوی و عناصر فلزی یونجه (Medicago sativa L.)
%A وحیدی پور, حمید رضا
%A چنیانی, منیره
%A لاهوتی, مهرداد
%A گنجعلی, علی
%A مقدم متین, مریم
%J فرآیند و کارکرد گیاهی
%@ ۲۳۲۲-۲۷۲۷
%D 2024

[Download]