تحقیقات مهندسی صنایع غذایی, دوره (23), شماره (75), سال (2025-2) , صفحات (155-176)

عنوان : ( بررسی تولید اولئوژل از روغن آفتابگردان با استفاده از ترکیب موم‌های کارنوبا و زنبور عسل و کاربرد آن به عنوان جایگزین چربی جامد (شورتنینگ) در فرمولاسیون کوکی )

نویسندگان: علی ابراهیم زاده , مریم قاسمی , مصطفی مظاهری طهرانی , محمدحسین حدادخداپرست ,

بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

به دلیل تاثیرات منفی که اسیدهای چرب اشباع و ترانس بر سلامت انسان دارند، جایگزینی آنها با اسید‌های چرب غیراشباع و ضروری در رژیم غذایی مورد توجه قرار گرفته است. اخیرا، از روش نوین تولید اولئوژل به عنوان جایگزین چربی جامد مواد‌غذایی استفاده شده است. هدف از این مطالعه، بررسی تعامل بین دو موم کارنوبا و زنبورعسل به عنوان ژل‌ساز در سطح 5 درصد وزنی/وزنی در روغن آفتابگردان در نسبت‌های مختلف به منظور بررسی ویژگی­های فیزیکوشیمیایی اولئوژل‌ها، از جمله ظرفیت نگهداری روغن، میزان چربی جامد، سفتی و رئولوژی بافت، الگوی پراش پرتو ایکس و پروفایل اسید چرب نمونه‌‌هاست. مطلوب‌ترین اولئوژل از نظر ویژگی­های فیزیکوشیمیایی و جایگزین کردن آن به‌ جای شورتنینگ در درصد‌های مختلف نیز به عنوان چربی جامد در فرمولاسیون کوکی با هدف کاهش اسید چرب اشباع انتخاب شد. نتایج بررسی­ها نشان داد که ترکیب موم‌‌های زنبورعسل و کارنوبا در تشکیل ژل روغنی، از نظر ویژگی­های فیزیکوشیمیایی اثر هم­افزایی دارند. از نمونۀ اولئوژل تهیه شده از نسبت ۴:۱ موم زنبور عسل به موم کارنوبا، به عنوان اولئوژل مطلوب در بخش دوم برای جایگزین شورتنینگ در کوکی استفاده شد. به طور کلی، این نسبت این امکان را می­دهد که بدون تاثیر بر ویژگی­های اولئوژل بتوان میزان غلظت موم استفاده شده را کاهش داد، این موضوع منجر به کاهش احساس دهانی موم ‌گردید؛ همچنین می‌توان از آن تا سطح 50 درصد به عنوان جایگزین شورتنینگ در تهیۀ کوکی، بدون تغییر خاص در کیفیت نهایی کوکی استفاده کرد که موجب کاهش اسید چرب اشباع در محصول نهایی می‌شود.

کلمات کلیدی

, اولئوژل, کوکی, موم کارنوبا, موم زنبورعسل, اثر هم‌افزایی
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1101521,
author = {ابراهیم زاده, علی and قاسمی, مریم and مظاهری طهرانی, مصطفی and حدادخداپرست, محمدحسین},
title = {بررسی تولید اولئوژل از روغن آفتابگردان با استفاده از ترکیب موم‌های کارنوبا و زنبور عسل و کاربرد آن به عنوان جایگزین چربی جامد (شورتنینگ) در فرمولاسیون کوکی},
journal = {تحقیقات مهندسی صنایع غذایی},
year = {2025},
volume = {23},
number = {75},
month = {February},
issn = {2645-4513},
pages = {155--176},
numpages = {21},
keywords = {اولئوژل، کوکی، موم کارنوبا، موم زنبورعسل، اثر هم‌افزایی},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T بررسی تولید اولئوژل از روغن آفتابگردان با استفاده از ترکیب موم‌های کارنوبا و زنبور عسل و کاربرد آن به عنوان جایگزین چربی جامد (شورتنینگ) در فرمولاسیون کوکی
%A ابراهیم زاده, علی
%A قاسمی, مریم
%A مظاهری طهرانی, مصطفی
%A حدادخداپرست, محمدحسین
%J تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
%@ 2645-4513
%D 2025

[Download]