عنوان : ( بررسی تولید اولئوژل از روغن آفتابگردان با استفاده از ترکیب مومهای کارنوبا و زنبور عسل و کاربرد آن به عنوان جایگزین چربی جامد (شورتنینگ) در فرمولاسیون کوکی )
نویسندگان: علی ابراهیم زاده , مریم قاسمی , مصطفی مظاهری طهرانی , محمدحسین حدادخداپرست ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
به دلیل تاثیرات منفی که اسیدهای چرب اشباع و ترانس بر سلامت انسان دارند، جایگزینی آنها با اسیدهای چرب غیراشباع و ضروری در رژیم غذایی مورد توجه قرار گرفته است. اخیرا، از روش نوین تولید اولئوژل به عنوان جایگزین چربی جامد موادغذایی استفاده شده است. هدف از این مطالعه، بررسی تعامل بین دو موم کارنوبا و زنبورعسل به عنوان ژلساز در سطح 5 درصد وزنی/وزنی در روغن آفتابگردان در نسبتهای مختلف به منظور بررسی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی اولئوژلها، از جمله ظرفیت نگهداری روغن، میزان چربی جامد، سفتی و رئولوژی بافت، الگوی پراش پرتو ایکس و پروفایل اسید چرب نمونههاست. مطلوبترین اولئوژل از نظر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و جایگزین کردن آن به جای شورتنینگ در درصدهای مختلف نیز به عنوان چربی جامد در فرمولاسیون کوکی با هدف کاهش اسید چرب اشباع انتخاب شد. نتایج بررسیها نشان داد که ترکیب مومهای زنبورعسل و کارنوبا در تشکیل ژل روغنی، از نظر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی اثر همافزایی دارند. از نمونۀ اولئوژل تهیه شده از نسبت ۴:۱ موم زنبور عسل به موم کارنوبا، به عنوان اولئوژل مطلوب در بخش دوم برای جایگزین شورتنینگ در کوکی استفاده شد. به طور کلی، این نسبت این امکان را میدهد که بدون تاثیر بر ویژگیهای اولئوژل بتوان میزان غلظت موم استفاده شده را کاهش داد، این موضوع منجر به کاهش احساس دهانی موم گردید؛ همچنین میتوان از آن تا سطح 50 درصد به عنوان جایگزین شورتنینگ در تهیۀ کوکی، بدون تغییر خاص در کیفیت نهایی کوکی استفاده کرد که موجب کاهش اسید چرب اشباع در محصول نهایی میشود.
کلمات کلیدی
, اولئوژل, کوکی, موم کارنوبا, موم زنبورعسل, اثر همافزایی@article{paperid:1101521,
author = {ابراهیم زاده, علی and قاسمی, مریم and مظاهری طهرانی, مصطفی and حدادخداپرست, محمدحسین},
title = {بررسی تولید اولئوژل از روغن آفتابگردان با استفاده از ترکیب مومهای کارنوبا و زنبور عسل و کاربرد آن به عنوان جایگزین چربی جامد (شورتنینگ) در فرمولاسیون کوکی},
journal = {تحقیقات مهندسی صنایع غذایی},
year = {2025},
volume = {23},
number = {75},
month = {February},
issn = {2645-4513},
pages = {155--176},
numpages = {21},
keywords = {اولئوژل، کوکی، موم کارنوبا، موم زنبورعسل، اثر همافزایی},
}
%0 Journal Article
%T بررسی تولید اولئوژل از روغن آفتابگردان با استفاده از ترکیب مومهای کارنوبا و زنبور عسل و کاربرد آن به عنوان جایگزین چربی جامد (شورتنینگ) در فرمولاسیون کوکی
%A ابراهیم زاده, علی
%A قاسمی, مریم
%A مظاهری طهرانی, مصطفی
%A حدادخداپرست, محمدحسین
%J تحقیقات مهندسی صنایع غذایی
%@ 2645-4513
%D 2025