عنوان : ( تاثیر عوامل توپوگرافی و خاکی بر برخی ویژگی های کمی و کیفی صمغ کتیرا گون زرد (Astragalus parrowianus Fischer. مطالعه موردی: مراتع جلمبادان شهرستان جوین )
نویسندگان: علی حاجی آبادی , جلیل فرزادمهر , حامد سنگونی ,
چکیده
این مطالعه با هدف بررسی و شناخت ویژگی های شیمیایی و فیزیکی کتیرای حاصل از گون زرد (Astragalus parrowianus Fischer.) در مراتع جلمبادان شهرستان جوین و مطالعه ارتباط این ویژگی ها با خصوصیات خاکشناسی و توپوگرافی انجام شد. در هریک از مکانها نمونهبرداری صمغ کتیرا از پایههای گون استخرج شد و بهمنظور تهیه نمونه خاک پروفیل در عمق 60-0 سانتیمتری حفر شد. ویژگی های کمی صمغ کتیرا شامل میزان تولید، میزان خاکستر، میزان گرانروی و ویژگیهای کیفی کتیرای استحصال شده شامل میزان عناصر پتاسیم، کلسیم، فسفر و سدیم، میزان قندهای آرابینوز، گالاکتوز، فروکتوز، گلوکز و ساکارز و میزان اسیدهای آمینه پرولین، سرین و والین اندازهگیری شد. در نمونههای خاک برداشت شده فاکتورهای هدایت الکتریکی، درصد شن، درصد سیلت، درصد رس، قلیائیت خاک، درصد اشباع آب خاک، میزان پتاسیم خاک و مقدار ماده آلی در آزمایشگاه با استفاده از روش های استاندارد تعیین شدند. با استفاده از رج بندی با تحلیل جداکننده های پارامتری شده (RDA)، ارتباط بین ویژگی های محیطی و خصوصیات کتیرا بررسی شد. ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی صمغ کتیرا بهجز والین، منیزیم، ساکارز و گالاکتوز در میان سایتهای مورد بررسی دارای اختلاف معنیدار است. سایت یک دارای کمترین میزان گرانروی، کلسیم، سدیم، فروکتوز، پرولین و بیشترین مقدار محصول و خاکستر است. سایت دو دارای بیشترین مقدار پتاسیم، فسفر، آرابینوز، گلوکوز، پرولین است. سایت سه بیشترین گرانروی، کلسیم و سرین و کمترین ساکارز و گالاکتوز است. سایت چهار دارای کمترین میزان محصول، پتاسیم، فسفر، آرابینوز، گلوکز، خاکستر، سرین و بیشترین مقدار سدیم و فروکتوز است. همچنین حدود 90 درصد از تغییرات توسط محور اول نمودار RDA توجیه میشوند و متغیرهای ارتفاع از سطح دریا (72 درصد)، قلیائیت خاک (42 درصد)، جهت شیب (36 درصد)، هدایت الکتریکی (34 درصد) و درصد شیب ( 33 درصد) مهمترین عوامل مؤثر در تفکیک مکان های مختلف رویش گون کتیرایی زرد در منطقه جلمبادان بوده اند. با توجه به نتایج ویژگیهای صمغ کتیرا تحت تاثیر عوامل محیطی است و هر یک از ویژگیهای صمغ کتیرا تحت تاثیر برخی از ویژگیهای محیطی قرار دارند.
کلمات کلیدی
, گرانروی, قند, اسیدآمینه, توپوگرافی, خاک, رستهبندی@article{paperid:1102299,
author = {علی حاجی آبادی and جلیل فرزادمهر and سنگونی, حامد},
title = {تاثیر عوامل توپوگرافی و خاکی بر برخی ویژگی های کمی و کیفی صمغ کتیرا گون زرد (Astragalus parrowianus Fischer. مطالعه موردی: مراتع جلمبادان شهرستان جوین},
journal = {حفاظت زیست بوم گیاهان},
year = {2023},
volume = {11},
number = {23},
month = {November},
issn = {2476-3462},
pages = {51--65},
numpages = {14},
keywords = {گرانروی، قند، اسیدآمینه، توپوگرافی، خاک، رستهبندی},
}
%0 Journal Article
%T تاثیر عوامل توپوگرافی و خاکی بر برخی ویژگی های کمی و کیفی صمغ کتیرا گون زرد (Astragalus parrowianus Fischer. مطالعه موردی: مراتع جلمبادان شهرستان جوین
%A علی حاجی آبادی
%A جلیل فرزادمهر
%A سنگونی, حامد
%J حفاظت زیست بوم گیاهان
%@ 2476-3462
%D 2023