عنوان : ( بررسی ترکیب های مختلف کشت مخلوط زیره سبز(Cuminum cyminum) و عدس(Lens culinaris) در سیستم های کشاورزی کم نهاده )
نویسندگان: مریم جهانی کندری , علیرضا کوچکی , مهدی نصیری محلاتی ,چکیده
به منظور بررسی مقایسه ترکیبهای مختلف کشت مخلوط زیره سبز و عدس ، آزمایشی در سال زراعی 1384 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار و 5 تیمار شامل آرایش های مختلف کاشت دو گیاه عدس و زیره اجرا شد.تیمارهای این آزمایش عبارت بودند از A: کشت مخلوط ردیفی زیره و عدس و : B مخلوط کشت نواری زیره و عدس(3 ردیف زیره و 3 ردیف عدس) ، : C کشت نواری زیره و عدس (4 ردیف زیره و 4 ردیف عدس)، : D کشت خا لص زیره(6 ردیف)، E: کشت خالص عدس (6ردیف). بدین ترتیب تیمارها در دامنه ای از کشت مخلوط ردیفی شروع و به کشت نواری ختم شد . بررسی عملکرد و اجزای عملکرد در گیاه زیره سبز نشان داد که وزن خشک اندام های رویشی، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، وزن هزار دانه و تعداد بذر در هر چتر بطور معنی داری تحت تأثیر ترکیبهای مختلف کاشت قرار گرفت و با تغییر الگوی کاشت از کشت مخلوط ردیفی به سمت کشت خالص مقادیر آنها کاهش یافت . وزن خشک اندام های رویشی، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در عدس نیز تحت تاثیر الگوها ی کشت قرار گرفت ، به طوریکه بیشترین مقادیر در تیمار کشت خالص عدس بدست آمد . ارزیابی نسبت برابری زمین (LER) نشان داد که بیشترین LER (86/1) مربوط به تیمار A (کشت مخلوط ردیفی) و کمترین LER (26/1) مربوط به تیمار C (کشت مخلوط نواری) بود. به تدریج و با تغییر الگوی کشت مخلوط ردیفی به سمت کشت مخلوط نواری، LER کاهش پیدا کرد.