عنوان : ( کاربرد نانوتکنولوژی در بررسی خصوصیات ریزساختاری دیواره باکتریهای پروبیوتیک تحت تنش )
نویسندگان: فریده طباطبائی یزدی , سید علی مرتضوی , هاشم پورآذرنگ , محمدحسین توسلی ,
چکیده
بکارگیری امواج فراصوت بعنوان یک تکنولوژی جدید غیر حرارتی برای نگهداری مواد غذایی در برابر انواع میکروارگانیسم های مولد فساد و بیماری زا مطرح می باشد، زیرا کاویتاسیون و تنش برشی ناشی از فشار امواج فراصوت قادر به تخریب غشاء های سلولی میکروارگانیسم ها می باشد. در این تحقیق ویژگی های ظاهری و خصوصیات ریزساختاری انواع باکتریهای پروبیوتیک پس از تیمار با شوک فراصوت در فرکانس ثابت 20 کیلوهرتز و زمانهای 5، 10، 15، 20، 25 و 30 دقیقه به کمک فن آوری نانو، میکروسکوپ نوری مجهز به دوربین و میکروسکوپ الکترونی به دو روش SEM و TEM مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد زمان بکارگیری تنش فراصوت اثر معنی داری بر حجم و اندازه کلنی ها دارد، و قادر است صدماتی به پوشش سلولی باکتری های پروبیوتیک به شکل, ایجاد میکرو ترک، میکرو حفره و یا پاره گی کامل ایجاد نماید، بنابراین می توان نتیجه گرفت که بکارگیری شوک فراصوت در زمان های مختلف به عنوان یک روش موثر و کاربردی (05/0 > P) جهت تغییر مدل ساختار و ایجاد تغییراتی در میزان نفوذپذیری باکتری های پروبیوتیک به منظور امکان استفاده بیشتر این باکتری ها در فرآوری محصولات لبنی مطرح گردد