پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران, دوره (5), شماره (1), سال (2010-3) , صفحات (63-74)

عنوان : ( تعیین پارامترهای رسیدگی هلو با استفاده از امواج فراصوت )

نویسندگان: رضا ابوالقاسمی نجف آبادی , باقر عمادی , محمدحسین اق خانی , شهرام بیرقی طوسی ,

بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

بافت میو ه در مراحل مختلف رشد و انبارداری تغییر کرده و می توان با ب ررسی خصوصیات آن، به مرحله رسیدگی میوه دست پیداکرد .امواج فراصوت ضمن عبور از داخل بافت میوه، بسته به نوع بافت و تراکم آن، تضعیف گردیده و سرعت آن نیز تغییر می یابد؛ لذا ممکن است بتوان با محاسبه مقدار ضریب تضعیف و سرعت آن، به صورت غیرمخرب، خصوصیات بافت میوه و در نتیجه میزان رسیدگی آن را تعیین نمود. در این تحقیق، میوههای هلو رقم هسته جدای تبریزی به گروههای رسیده، نیمه رس، بزرگ و کوچک تقسیمبندی شد و به وسیله انجام آزمون حسی میوه ها، صحت گروههای رسیده و نیمه رس تأیید گردید. سپس علاوه بر اندازهگیری دو پارامتر ضریب تضعیف و سرعت درصد ،pH ، موج فراصوت، پارامترهای کیفی و کمی میوه شامل ابعاد، جرم، چگالی، سفتی (بدون پوست و با پوست )، قندکاهنده، اسیدیته ماده خشک و میزان مواد جامد محلول که از جمله شاخصهای رسیدگی هلو می باشند، اندازهگیری شد و با پارامترهای فراصوت مق ایسه گردید. نتایج نشان داد که اندازه میوه بر ضریب تضعیف موج و درجه رسیدگی آن بر سرعت موج فراصوت تأثیر معنی داری میگذارد . رابطه 0 و به طور مشابه رابطه ضریب / ضریب تضعیف با سفتی بدون پوست در گروه های نیمهرس و رسیده با ضرایب همبستگی بالای 80 0 و در هر دو حالت با معادلات درجه 2 به دست آمد. / تضعیف با سفتی با پوست در هریک از گروه های فوق با ضرایب همبستگی بالاتر از 70 0 گزارش شد. / و رابطه سرعت موج فراصوت با اسیدیته میوه نیز بالاتر از 80 pH همچنین همبستگی ضریب تضعیف و سرعت موج با

کلمات کلیدی

, خواص فیزیکوشیمیایی, خواص مکانیکی, رسیدگی, فراصوت, هلو