عنوان : ( تأثیر سس (Cuscuta sp.) بر عملکرد ریشه و صفات کیفی چغندرقند (Beta vulgaris) در شرایط آب و هوایی چناران )
نویسندگان: شهرام امیرمرادی , پرویز رضوانی مقدم , محمد عبداللهیان نوقابی ,چکیده
سس انگلی یکساله و فاقد سبزینه است که می تواند باعث آلودگی بسیاری از محصولات زراعی نظیر چغندرقند شده و موجب کاهش عملکرد کمی و کیفیت محصول شود. این پژوهش در سال 1385 در مزارع چغندرقند منطقه چناران (استان خراسان رضوی) با هدف بررسی تأثیر خسارت علف هرز روی عملکرد و کیفیت چغندرقند انجام شد. سه مزرعه آلوده به سس با تاریخ کاشت اوایل اردیبهشت ماه در (Cuscuta Campestris) انگل سس روستاهای قزلر، ماسی حضرتی و مغان انتخاب شد. در زمان برداشت (آبان ماه) از هر مزرعه، تعداد 20 نمونه تصادفی چغندرقند از قسمت های با آلودگی 80-100 درصد، برداشت شد. تعداد 20 نمونه تصادفی چغندرقند نیز از قسمت های سالم انتخاب شد. هر نمونه از سطحی معادل 8 متر مربع برداشت شد. ریشه های هر نمونه پس از شستشو توزین و نمونه خمیر تصادفی از آنها تهیه شد. خصوصیات کیفی چغندرقند با استفاده از روش های استاندارد جفت شده مورد تجزیه آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که انگل سس در همه مزارع، t توسط آزمون SAS تعیین شد. داده ها با کمک نرم افزار 20 درصد، درصد قند قابل / 1 عیار، عملکرد شکر به مقدار 75 / باعث شد که عملکرد ریشه به طور متوسط به میزان 15 درصد، درصد قند به میزان 06 17 درصد کاهش یابد . در مورد / 1 واحد و عملکرد شکر قابل استحصال به مقدار 73 / استحصال به میزان 7 درصد، ضریب استحصال شکر به مقدار 89 32/ 8 درصد کاهش ولی غلظت سدیم، 11 / 8 و 02 / ناخالصی ها، غلظت پتاسیم و نیتروژن مضره در قسمت های آلوده به سس به ترتیب به مقدار 55 12 درصد افزایش نشان داد. بطور کلی نتایج حاصل از خسارت انگل سس / درصد افزایش یافت. میزان قند ملاس نیز در قسمت های آلوده به سس، 04 روی عملکرد و کیفیت چغندرقند در منطقه، قابل ملاحظه است. بنابراین ضرورت دارد بهداشت مزارع در خصوص عدم ورود سس به مزارع جدید رعایت گردد و همچنین راه های مبارزه و کنترل سس در مزارع با سابقه آلودگی، چه قبل و چه بعد از اتصال آن به بوته چغندرقند مورد بررسی قرار گیرد.
کلمات کلیدی
, علف هرز انگل سس, چغندرقند, عملکرد ریشه, کیفیت تکنولوژیکی, ناخالصی سدیم@article{paperid:1021268,
author = {امیرمرادی, شهرام and رضوانی مقدم, پرویز and محمد عبداللهیان نوقابی},
title = {تأثیر سس (Cuscuta sp.) بر عملکرد ریشه و صفات کیفی چغندرقند (Beta vulgaris) در شرایط آب و هوایی چناران},
journal = {پژوهشهای زراعی ایران},
year = {2011},
volume = {8},
number = {6},
month = {February},
issn = {2008-1472},
pages = {965--974},
numpages = {9},
keywords = {علف هرز انگل سس، چغندرقند، عملکرد ریشه، کیفیت تکنولوژیکی، ناخالصی سدیم},
}
%0 Journal Article
%T تأثیر سس (Cuscuta sp.) بر عملکرد ریشه و صفات کیفی چغندرقند (Beta vulgaris) در شرایط آب و هوایی چناران
%A امیرمرادی, شهرام
%A رضوانی مقدم, پرویز
%A محمد عبداللهیان نوقابی
%J پژوهشهای زراعی ایران
%@ 2008-1472
%D 2011