تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران, دوره (27), شماره (1), سال (2011-4) , صفحات (47-56)

عنوان : ( ارتباط فعالیت آنتی‌اکسیدانی و ضد قارچی عصاره قسمت‌های مختلف انار (Punica granatum L.) با محتوای فنولیکی آن )

نویسندگان: یحیی سلاح ورزی , علی تهرانی فر , وحید جهانبخش مشهدی ,

بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

در بسیاری از کشورها، ضایعات محصول‌های کشاورزی اکثراً به علت فرایندهای اکسیداسیونی و حمله میکروارگانیسم‌ها در انبار صورت می‌گیرد. در عین حال بسیاری از گیاهان، حاوی ترکیب‌هایی با فعالیت آنتی‌اکسیدانی بالا و خواص ضد قارچی قوی می‌باشند که می‌توانند به صورت نگاهدارنده‌های طبیعی به‌کار برده شوند. به منظور بررسی اثرات آنتی‌اکسیدانی و ضد قارچی انار، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار صورت پذیرفت. در این پژوهش اثر 3 قسمت مختلف گیاه انار (پوست میوه، بذور، برگ) و 2 حلال مصرفی (آبی و متانولی) با 4 غلظت (ppm 0، 500، 1000، 1500) بر روی دو نوع قارچ پس از برداشت (Alternaria citri و Aspergillus niger) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عصاره متانولی پوست میوه انار با میانگین‌های 6/47 و 7/37 درصد به ترتیب بیشترین اثر بازدارندگی را بر رشد میسلیوم‌ها (Inhibitory of Mycelia Growth (IMG)) و جوانه‌زنی اسپور (Inhibitory of Spore Germination (ISG)) قارچ‌ها دارا بود. همچنین محتوای فنولیک پوست میوه انار 8/1 برابر محتوای فنولیک برگ آن و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی پوست میوه، بذور و برگ درخت انار به ترتیب برابر 3/55، 7/35 و 4/16 درصد مشخص گردید. بنابراین به نظر می‌رسد محتوای فنولیکی بالای پوست و بذور انار می‌تواند خاصیت ضد قارچی و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی قوی این عصاره‌ها را بوجود آورد.

کلمات کلیدی

, برگ انار, بذور انار, پوست میوه انار, عصاره متانولی و فعالیت ضد قارچی