Title : Phenolic compounds in juice of eight pomegranate (Punica granatum. L) cultivars grown in Iran ( شناسايي تركيبات فنلي درآب انار 8 واريته ايراني )
Authors: Mohammad Hossein Haddad khodaparast ,Abstract
Abstract Anthocyanin profiles and ellagic acid content of 8 cultivars of Iranian pomegranate (Punica granatum. L) juice were determined and quantified by high-performance liquid chromatography coupled to UV-Vis detector (HPLC-UV) using individual calculation from the peak area based on standard curves of each composition. Anthocyanin profiles and ellagic acid content of some red fruits were quantified previously, but it didn’t determine and quantified in different cultivars of pomegranate before. Anthocyanin contents were highly variable among cultivars. The predominant anthocyanin was delphinidin 3,5-diglucoside (372.1-5301.42mg/l) in all cases, followed by cyanidin 3,5-diglucoside (242.46-2361mg/l) delphinidin 3-glucoside (49.48 - 1042.14mg/l) and pelargonidin 3,5-diglucoside (7.44 - 590.3mg/l) in most of cultivars. Ellagic acid contents were varied among cultivars. “Saveh Black leather” cultivar showed the highest level of ellagic acid (160.00 mg/l). So we can differentiate various cultivars for different uses and HPLC fingerprint of anthocyanins for each cultivar elaborated and stored in a database. Key words: anthocyanins; ellagic acid; pomegranate cultivars; HPLC
میوه انار با نام علمی Punica granatum L. از معدود میوه هایی است که به اعتقاد اکثر متخصصان، موطن اصلی آن ایران بوده و از ایران به سایر نقاط جهان گسترش پیدا کرده است. در پژوهش حاضربا استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا به شناسایی و اندازه گیری کمی ترکیبات عملکردی ارزشمند (از جمله آنتوسیانین ها، تانن ها، الاجیک اسید و فیتواستروژن های) موجود در هشت واریته (رقم) انار ایرانی (1- آلک شیرین 2- سولقان 3- ملس اردستان 4- ملس اشکذر 5- پوست سیاه ساوه 6- پوست سیاه اردستان 7- استخوانی طبس 8- پوست سفید شیرین ساوه) پرداخته شد. نتایج نشان دادند که آب این میوه با دارا بودن میزان بالایی از این ترکیبات آنتی اکسیدان، ضد تومور و ضد تصلب شرایین، سرشار از ترکیبات ارزشمند تغذیه ای-درمانی بوده که آن را در زمره نوشیدنی های عملکردی قرار می دهد.همچنین نشان داده شد که به رغم شباهت های ظاهری موجود در برخی ارقام، تفاوت معنی داری در سطح 5% ، به لحاظ میزان کمی ترکیبات عملکردی، در میان آن ها وجود دارد که هر کدام را به منظور كاربرد خاصی مناسب می سازد. كلمات كليدي: آنتوسيانين،االاژيك اسيد، انار ايراني،HPLC
Keywords
@inproceedings{paperid:102362,
author = {Haddad Khodaparast, Mohammad Hossein},
title = {Phenolic compounds in juice of eight pomegranate (Punica granatum. L) cultivars grown in Iran},
booktitle = {},
year = {},
}
%0 Conference Proceedings
%T Phenolic compounds in juice of eight pomegranate (Punica granatum. L) cultivars grown in Iran
%A Haddad Khodaparast, Mohammad Hossein
%J
%D