عنوان : ( تغییرات کیفیت علوفه هفت گونه از پهن برگان علفی و گندمیان درمراحل فنولوژی( مطالعه موردی:در مراتع اسدلی و سیساب شهرستان بجنورد) )
نویسندگان: علی محمد اسعدی , اصغر خوشنودیزدی ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
تعیین کیفیت علوفه گونه های گیاهی موجود در مراتع یکی از مهمترین عواملی است که جهت مدیریت صحیح و اصولی مراتع لازم و ضروری است. به همین منظور در تحقیق حاضر ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی گونه های Onobrychis radiata ، Onobrychis transcaspica ، Astragalus brevidens ، Melica ciliata، Agropyron repens ,Agropyron pectiniforme و Sanguisorba minor و نمونه برداری در سه مرحله فنولوژی در پنج تکرار در مراتع شهرستان بجنورد بصورت تصادفی انجام شد. شاخصهای معرف کیفیت علوفه شامل، پروتئین خام ( CP)، دیواره سلولی منهای همی سلولز ( ADF)، قابلیت هضم ماده خشک ( DMD) و انرژی متابولیسمی ( ME) در آزمایشگاه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بررسی نتایج نشان می دهد که کیفیت علوفه در کلیه گونه های مورد مطالعه در مرحله رشد رویشی بالاتر از دو مرحله گلدهی و بذر دهی است، بنحوی که با پیشرفت سن گیاه از میزان پروتئین خام، ماده خشک قابل هضم و انرژی متابولیسمی کاسته شده و به میزان دیواره سلولی منهای همی سلولز افزوده شده است. در میان گونه های مورد مطالعه، لگومها در هر سه مرحله رشد دارای بالاترین مقدار CP (53/14%) و کمترین میزان ADF (91/43%)نسبت به گندمیان( 10/8% CP و 14/54% ADF ( بودند. در بین گونه های مورد مطالعه بیشترین و کمترین میزان پروتئین خام به ترتیب متعلق به Astragalus brevidens و Agropyron pectiniformeبود. تجزیه واریانس داده ها حاکی از آن است که اثر گونه و مرحله فنولوژی در تمامی شاخص های فوق در سطح 1 درصد معنی دار بوده است.
کلمات کلیدی
, کیفیت علوفه, مراحل فنولوژیک, اسدلی, سیساب, بجنورد.@article{paperid:1027906,
author = {اسعدی, علی محمد and خوشنودیزدی, اصغر},
title = {تغییرات کیفیت علوفه هفت گونه از پهن برگان علفی و گندمیان درمراحل فنولوژی( مطالعه موردی:در مراتع اسدلی و سیساب شهرستان بجنورد)},
journal = {مرتع},
year = {2011},
volume = {5},
number = {3},
month = {October},
issn = {2008-0891},
pages = {250--257},
numpages = {7},
keywords = {کیفیت علوفه، مراحل فنولوژیک، اسدلی، سیساب، بجنورد.},
}
%0 Journal Article
%T تغییرات کیفیت علوفه هفت گونه از پهن برگان علفی و گندمیان درمراحل فنولوژی( مطالعه موردی:در مراتع اسدلی و سیساب شهرستان بجنورد)
%A اسعدی, علی محمد
%A خوشنودیزدی, اصغر
%J مرتع
%@ 2008-0891
%D 2011