عنوان : ( خاک های دیرینه (پالئوسل)، انواع و ویژگی های آن در سازند شوریجه (ژوراسیک پسین- کرتاسه پیشین)؛ حوضه رسوبی کپه داغ، شمال شرق ایران )
نویسندگان: مریم مرتضوی مهریزی , سیدرضا موسوی حرمی , اسداله محبوبی , مهدی نجفی ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
سازند شوریجه (ژوراسیک پسین - کرتاسه پیشین) در نواحی شرقی و جنوب شرقی حوضه رسوبی شمل رخساره های آواری است که به سمت نواحی مرکزی و غربی حوضه دادای لایه های تبخیری و کربناته است. علاوه بر این دارای دیرینه مختلفی است که بر اساس برتری نسبی شش فرایند خاکزایی به سه دسته هیستوسول، اکسی سول و کلسی سول قابل تفکیکند. کلسی سول های شوریجه بر اساس ترکیب کانی شناسی به انواع کالکریتی و دولوکریتی تقسیم شده اند که هر یک دارای اشکال ویژه ماکرو و میکرو هستند. بر اساس اختصاصات میکروسکپی و ماکروسکپی (میکروفابریک های آلفا و بتا)، کالکرت ها به دو نوع پدوژنیک و غیر پدوژنیک (آب زیرزمینیی) تفکیک شده اند. دولکریت ها تنها در برش اسفیدان و در سنگ میزبان مادستونی است و احتمالا از نوع غیر پدوژنیک است. نوسانات سطح ایستابی همراه با آب و هوای خشک تا نیمه خشک منجر به تشکیل کلسی سول های سازند شوریجه شده است.