عنوان : ( بررسی زایش لیستونیتهای طلادار با استفاده از مطالعات کانیشناسی، ژئوشیمی، کانی سنگین، میانبارهای سیال و ایزوتوپهای پایدار (اکسیژن، کربن و گوگرد) در پهنه افیولیت- ملانژ خاور کشور (منطقه هنگران- جنوب بیرجند) )
نویسندگان: رضا منظمی باقرزاده , حسن میرنژاد , پونه اشبک , محمدحسن کریم پور ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
لیستونیت (Listvenite) یک سنگ اولترامافیک کربناتی شده (Ophiocarbonate) است که به دلیل داشتن فلزات گرانبها و پایه بهویژه طلا، نقره، مس، آرسنیک و جیوه از دید اکتشاف و بهره برداری مهم به شمار می آید. این سنگها که در پهنههای افیولیت- ملانژ و در کنار گسلهای اصلی و پهنههای برشی بیشترین رخنمون را دارند، در نتیجه دگرسانی آبدار و کربناتی سنگ های اولترامافیک تشکیل شده اند. در خاور اﻳران گستردگی رخنمون های لیستونیتی قابل توجه است. از دید سنگنگاری، لیستونیت های هنگران به سه نوع اصلی تقسیم میشوند: 1- لیستونیت های کربناتی (نوع I) 2- لیستونیت های سیلیسی (نوع II) و 3- لیستونیت های سیلیسی سولفیددار با بافت برشی (نوع III). مقدار طلا در این سنگ ها عموماً پایین است و بالاترین مقدار آن در لیستونیت های نوع III، ppb 290 اندازه گیری شده است. در مطالعه نمونههای کانی سنگین در رسوبات آبراهه ای لیستونیت های منطقه، ذرات طلا، پیریت، کالکوپیریت، سینابر و مس طبیعی تشخیص داده شد. ذرات طلا بیشتر همراه با پیرﻳت هستند و بیشترین اندازه آن به 80 میکرون می رسد. دادههای تجزیه نقطهای نشان میدهد که بیشتر سولفیدها از پیریت، مارکاسیت، براوویت (Brovoite) و به مقدار کمتر کالکوپیریت تشکیل و بیشتر پیریت ها به مارکاسیت تبدیل شدهاند. همچنین بیشتر کانیهای کربناتی موجود در این لیستونیتها، دولومیت و منیزیت است. وجود کانی شاخص براوویت با منطقهبندی آشکار و مرتبط با تغییرات مقادیر نیکل، نشانگر تغییرات متناوب فیزیکوشیمیایی در سیال گرمابی است. مطالعه کانهنگاری و توالی همبود کانیها نشان از تشکیل دولومیت و منیزیت در مرحله پیش از کانی سازی و در ادامه آن سولفیدها (بیشتر پیریت) دارد. مطالعه اﻳزوتوپ های پایدار کربن و اکسیژن در 3 نمونه دولومیت (= 9.353- 9.982 ‰, D13CPDB =1.57-1.67 ‰ D18OSMOW) نشان میدهد که منشأ ایزوتوپهای اکسیژن و کربن میتواند از آبهای اقیانوسی باشد که در اثر حرکت و چرخش این آبها در سنگهای اولترامافیک مجموعههای افیولیتی و به دنبال آن، رخداد دگرسانی در آنها، دولومیت تشکیل شده است. با توجه به گسترهD34SCDT در زوج کانی پیریت- مارکاسیت در لیستونیت های سیلیسی هنگران (9/7- 7/5 ‰)، چنین به نظر می رسد که سولفور کانیهای سولفیدی اشارهشده از سنگهای گرانیتی جنوب منطقه منشأ گرفته است. با در نظرگرفتن حضور گسترده سنگهای اولترامافیکی سرپانتینیشده و همچنین رخنمونهای گرانیت در منطقه مورد مطالعه، میتوان منشأ طلا، نقره و عناصر پایه از جمله مس، سرب، روی، جیوه، آرسنیک، آنتیموان را مرتبط با گرانیتهای منطقه و منشأ کروم، نیکل، تیتان و آهن را مرتبط با اولترامافیکها دانست. نتایج حاصل از مطالعه میانبارهای سیال روی رگههای کوارتز کانهزاییشده در لیستونیت های هنگران نشان می دهد که سیالگرمابی مؤثر بر سنگ میزبان شوری پایینی دارد و بیشترین دمای سیال 280 درجه سانتیگراد اندازه گیری شده است.
کلمات کلیدی
, لیستونیت, طلا, ایزوتوپ پایدار, افیولیت- ملانژ, هنگران, بیرجند@article{paperid:1041184,
author = {منظمی باقرزاده, رضا and حسن میرنژاد and اشبک, پونه and کریم پور, محمدحسن},
title = {بررسی زایش لیستونیتهای طلادار با استفاده از مطالعات کانیشناسی، ژئوشیمی، کانی سنگین، میانبارهای سیال و ایزوتوپهای پایدار (اکسیژن، کربن و گوگرد) در پهنه افیولیت- ملانژ خاور کشور (منطقه هنگران- جنوب بیرجند)},
journal = {علوم زمین},
year = {2013},
volume = {23},
number = {88},
month = {August},
issn = {1023-7429},
pages = {131--144},
numpages = {13},
keywords = {لیستونیت، طلا، ایزوتوپ پایدار، افیولیت- ملانژ، هنگران، بیرجند},
}
%0 Journal Article
%T بررسی زایش لیستونیتهای طلادار با استفاده از مطالعات کانیشناسی، ژئوشیمی، کانی سنگین، میانبارهای سیال و ایزوتوپهای پایدار (اکسیژن، کربن و گوگرد) در پهنه افیولیت- ملانژ خاور کشور (منطقه هنگران- جنوب بیرجند)
%A منظمی باقرزاده, رضا
%A حسن میرنژاد
%A اشبک, پونه
%A کریم پور, محمدحسن
%J علوم زمین
%@ 1023-7429
%D 2013