بوم شناسی کشاورزی-Journal of Agroecology, دوره (10), شماره (4), سال (2019-2) , صفحات (1023-1034)

عنوان : ( ردپای اکولوژیکی غذا در ایران )

نویسندگان: علیرضا کوچکی , مهدی نصیری محلاتی , سرور خرم دل ,

بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

طی دو دهه گذشنه تعیین ردپای اکولوژیکی و استفاده از آن در ارزیابی پایداری بوم نظام‌ها مورد توجه محققین قرار گرفته است. از آنجا که، اطلاعات محدودی در مورد ردپای اکولوژیکی ایران و اجزای آن در اختیار می‌باشد، در این پژوهش وضعیت تولید و مصرف گروه‌های مختلف مواد غذایی و ردپای اکولوژیکی غذای کشور بررسی و با سایرکشورها مقایسه شده است. نتایج نشان داد که میزان کل تولید و مصرف مواد غذایی کشور در سال 92-1391 به ترتیب 5/89 و 6/94 میلیون تن و نسبت این دو مقدار یا ضریب خودکفایی غذایی معادل 87/0 بوده است. ضریب خودکفایی برای غلات، دانه‌های روغنی و گیاهان قندی به ترتیب 69/0، 12/0 و 48/0 بدست آمد که حاکی از وابستگی این محصولات به واردات است و در مقابل تولید سبزی و میوه‌جات بیشتر از مصرف بود و در مورد سایر گروه‌های غذایی نوعی تعادل بین تولید مصرف وجود داشت. ردپای اکولوژیکی غذای کشور براساس هکتار جهانی Gha/person 88/0 و بر اساس هکتار محلی Lha/person04/1 برآورد شد و این تفاوت به دلیل کارآیی کمتر نظام تولید غلات و گوشت و لبنیات کشور نسبت به میانگین جهانی این محصولات می‌باشد. حدود 48 درصد از ردپای غذای کشور مربوط به گوشت و لبنیات و 33 درصد آن نیز مربوط به غلات بود. بر اساس یافته‌های این تحقیق ردپای غذا در ایران بزرگنر از ردپای غذا در قاره آسیا (Gha/person 7/0) و تقریباً معادل میانگین جهانی آن (Gha/person 9/0) می‌باشد. بعلاوه مقدار ردپای غذای کشور در فاصله سالهای 1379 تا 1392 با 76 درصد افزایش از 5/0 به Gha/person 88/0رسیده و تداوم این روند در آینده پیآمدهای زیست محیطی جدی به همراه خواهد داشت.

کلمات کلیدی

, امنیت غذایی, ردپای غذا, ضریب خودکفایی, هکتار محلی
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1044809,
author = {کوچکی, علیرضا and نصیری محلاتی, مهدی and خرم دل, سرور},
title = {ردپای اکولوژیکی غذا در ایران},
journal = {بوم شناسی کشاورزی-Journal of Agroecology},
year = {2019},
volume = {10},
number = {4},
month = {February},
issn = {2008-7713},
pages = {1023--1034},
numpages = {11},
keywords = {امنیت غذایی، ردپای غذا، ضریب خودکفایی، هکتار محلی},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T ردپای اکولوژیکی غذا در ایران
%A کوچکی, علیرضا
%A نصیری محلاتی, مهدی
%A خرم دل, سرور
%J بوم شناسی کشاورزی-Journal of Agroecology
%@ 2008-7713
%D 2019

[Download]