عنوان : ( ارزیابی اثرات توسعه گردشگری فرهنگ محور در تغییرات اجتماعی- فرهنگی مقاصد روستایی(مطالعه موردی: بخش کن – دهستان سولقان) )
نویسندگان: محمد ادبی , فضیله خانی , حمداله سجاسی قیداری , سعیده فرخی سیس ,چکیده
گردشگری روستایی با وجود برخورداری از ماهیتهای متفاوت، در همه شرایط دارای بار فرهنگی عظیمی میباشد. این اثرگذاری و اثرپذیری فرهنگی در هر دو جامعه میزبان و میهمان مشاهده میشود که بستگی به شرایط اجتماعی، پذیرش یا رد آن متفاوت میباشد. شناخت اثرات گردشگری بر روی جوامع میزبان، یکی از حوزه های اصلی مورد علاقه برای جغرافیدانان و همچنین دیگر محققان گردشگری است. اثرات حاصل از گردشگری به دو صورت مثبت و منفی میباشد که در بررسی و تحلیل اثرات آن بر جامعه میزبان باید هر دوی آنها را مورد مطالعه قرار داد. یکی از مهمترین ابعاد گردشگری، بعد فرهنگی میباشد. در واقع آثار فرهنگی و اجتماعی گردشگری از جمله مهمترین ملاحظات توسعه گردشگری در هر منطقه به ویژه در مناطق روستایی بشمار میرود که تأثیرپذیری و تأثیرگذاری فرهنگی بین جامعه میزبان و میهمان بسیار بالا میباشد و تاکنون در محافل علمی کمتر مورد کاوش و بررسی قرار گرفته است. این نوع گردشگری که مطرح شدن آن منوط به وجود آثار و جاذبه های فرهنگی میباشد، با عنوان گردشگری فرهنگ محور یاد میشود، از آنجا که در منطقه سولقان آثار گردشگری مذهبی و فرهنگی زیادی وجود دارند، از این رو، هدف این پژوهش شناخت اثرات و پیامدهای گردشگری روستایی با تاکید بر راهبرد فرهنگ محور در منطقه سولقان میباشد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات در این پژوهش از نوع میدانی و از طریق پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری مورد مطالعه 360 نفر در دو گروه گردشگران و جامعه محلی بوده که از طریق فرمول کوکران به دست آمده است. برای تعیین مقدار روایی ابزار پرسشنامه از روش صوری (تایید خبرگان دانشگاهی) استفاده شد و برای تعیین پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد که برای پرسشنامه گردشگران 81/0 جامعه محلی 84/0 و مدیران و کارشناسان 82/0 بدست آمده است. تحلیلها داده از طریق آزمون همبستگی، آزمون t تک نمونه ای و مدل چند معیاره پرومتی انجام شد که نتایج به دست آمده نشان داد که، بین اثرات توسعه گردشگری با تغییرات اجتماعی- فرهنگی در روستاهای مورد مطالعه رابطه معنادار وجود دارد و بیشترین اثرات در زمینه تغییر در نحوه پوشش جوانان روستا و تغییر آداب و رسوم مردم محلی مشاهده میشود. همچنین نتایج نشان میدهد که بیشترین تغییرات در بعد فرهنگی با مقدار t محاسبه شده 318/49 میباشد. بر اساس نتایج به دست آمده از مدل پرومتی بیشترین اثرات و تغییرات اجتماعی- فرهنگی رخ داده در روستاهای سولقان و امام زاده داوود و سنگان بالا میباشد. بنابراین میتوان بیان کرد که توسعه گردشگری در روستاهای منطقه مورد مطالعه تأثیرات عمیقی بر تغییرات اجتماعی- فرهنگی دارد.
کلمات کلیدی
, اثرات گردشگری, راهبرد گردشگری فرهنگ محور, گردشگران, جامعه میزبان, دهستان سولقان,@article{paperid:1046141,
author = {محمد ادبی and فضیله خانی and سجاسی قیداری, حمداله and سعیده فرخی سیس},
title = {ارزیابی اثرات توسعه گردشگری فرهنگ محور در تغییرات اجتماعی- فرهنگی مقاصد روستایی(مطالعه موردی: بخش کن – دهستان سولقان)},
journal = {برنامه ریزی فضایی},
year = {2014},
volume = {4},
number = {2},
month = {April},
issn = {2228-7485},
pages = {55--78},
numpages = {23},
keywords = {اثرات گردشگری، راهبرد گردشگری فرهنگ محور، گردشگران، جامعه میزبان، دهستان سولقان،},
}
%0 Journal Article
%T ارزیابی اثرات توسعه گردشگری فرهنگ محور در تغییرات اجتماعی- فرهنگی مقاصد روستایی(مطالعه موردی: بخش کن – دهستان سولقان)
%A محمد ادبی
%A فضیله خانی
%A سجاسی قیداری, حمداله
%A سعیده فرخی سیس
%J برنامه ریزی فضایی
%@ 2228-7485
%D 2014