علوم گیاهان زراعی ایران, دوره (44), شماره (2), سال (2013-7) , صفحات (327-345)

عنوان : ( ارتباط تجمع برخی متابولیتها با سازوکارهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی تحمل سرما و انجماد در گندم نان )

نویسندگان: شهریار ساسانی , رضا توکل افشاری , سیروس محفوظی ,

بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

بهاره سازی از بارزترین فرایندهای سازگاری غلات زمستانه در مناطق معتدل و سرد است. هدف از اجرای این پژوهش مطالعه ارتباط پاسخ تیمارهای خوگیری 1 به سرما مبتنی بر دوره های متفاوت سرمادهی در چهار رقم گندم نان (نورستار، شهریار، الوند، کویر) واجد نیازهای متفاوت بهاره سازی (از زمستانه تا بهاره) در شرایط مزرعه و نیز دو شرایط محیط تحت کنترل (اتاق سرد و عادی)، با انباشت برخی ترکیبات بیوشیمیایی مرتبط با بیان تحمل به انجماد و برخی پاسخهای متابولیک و فیزیولوژیک بود. توان خوگیری ارقام مورد ارزیابی طی دوره سرما و متعاقب آن، روند تحلیل رفتن این توانایی با مراحل نموی گیاهان از همبستگی قابل ملاحظه ای برخوردار بود. اوج تحمل به انجماد در فاز رویشی گیاه و توأم با مرحله برجستگی ساده در مریستم انتهایی ساقه بود و ظهور برجستگی دوگانه مقارن با کاهش میزان تحمل گیاه به انجماد بود. در بوته های گندم واجد نیازهای متفاوت بهاره سازی، اعمال تیمار 3 درجه سانتیگراد شرایط تنش سرما را القاء ننمود، با اینحال، در گیاهان متأثر از ± دمایی 1 تیمارهای خوگیری به سرما در محیط کنترل شده اتاق سرد هماهنگ با گیاهان مزرعه ای متأثر از تنش سرمای پاییز و زمستان، بیان تحمل به انجماد و تا حدودی انباشت ترکیبات محافظ گیاه در برابر سرما و انجماد و پاسخهای فیزیولوژیک مشاهده شد. محتوای کلروفیل در ارقام زمستانه متحمل به انجماد به طرز معنی داری از ارقام بینابین و بهاره بیشتر بود. محتوای پرولین در گیاهان از روندی مشابه با محتوای کلروفیل، در طول فصل سرما در مزرعه و نیز با تکمیل تیمار خوگیری به سرما در اتاق سرد برخوردار بود. خسارت غشای سلولی در رقم بهاره در مقایسه با دیگر ارقام متأثر از فصول سرما در مزرعه مشهود بود به طوریکه میانگین محتوای مالون دی آلدهاید در رقم بهاره کویر به ترتیب قریب به دو، چهار و هشت برابر بیشتر از رقم بینابین الوند و نیز ارقام زمستانه شهریار و نورستار بود. میانگین تجمع پراکسیدهیدروژن نیز در ارقام حساس در شرایط تنش سرما در مزرعه قریب به دو برابر بیشتر از ارقام متحمل به انجماد بود. در مجموع نتایج این پژوهش در تأیید فرضیه ای است که اذعان میدارد انباشت اسمولیتهای سازگار و تغییرات متابولیک طی فصل سرما به عنوان رویدادی حیاتی در غلات، همسو با خوگیری و بیان مقاومت به سرما مطرح بوده که زمینه انطباق مناسب با دمای پایین رابرای این گروه از گیاهان فراهم می آورد.

کلمات کلیدی

, بهاره سازی, پراکسیدهیدروژن, پرولین, خوگیری به سرما, فلوئورسانس کلروفیل, کلروفیل, گندم, مالون دی آلدهاید
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1047757,
author = {شهریار ساسانی and توکل افشاری, رضا and سیروس محفوظی},
title = {ارتباط تجمع برخی متابولیتها با سازوکارهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی تحمل سرما و انجماد در گندم نان},
journal = {علوم گیاهان زراعی ایران},
year = {2013},
volume = {44},
number = {2},
month = {July},
issn = {2008-4811},
pages = {327--345},
numpages = {18},
keywords = {بهاره سازی، پراکسیدهیدروژن، پرولین، خوگیری به سرما، فلوئورسانس کلروفیل، کلروفیل، گندم، مالون دی آلدهاید},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T ارتباط تجمع برخی متابولیتها با سازوکارهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی تحمل سرما و انجماد در گندم نان
%A شهریار ساسانی
%A توکل افشاری, رضا
%A سیروس محفوظی
%J علوم گیاهان زراعی ایران
%@ 2008-4811
%D 2013

[Download]