تحقیقات اقتصاد کشاورزی, دوره (7), شماره (2), سال (2015-8) , صفحات (27-61)

عنوان : ( بررسی منافع و موانع پذیرش سیستم تجزیه تحلیل خطر در نقاط کنترل بحرانی در صنایع غذایی مشهد )

نویسندگان: هانی حمزه کلکناری , محمد قربانی , مهدی وریدی , ناصر شاه نوشی فروشانی ,
فایل: Full Text

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

با توجه به این که مهم­ترین اصل در روند تولید و فرآوری مواد غذایی، سلامت محصول است، یکی از کارآمدترین روش­ها برای تضمین سلامت و کنترل کیفیت غذا، به­کارگیری روش نوین تجزیه و تحلیل خطر نقاط کنترل بحرانی (HACCP) در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی است. با توجه به این مهم، در این مطالعه منافع و چالش­های فراروی عملیاتی شدن سیستم HACCP با استفاده از اطلاعات میدانی50 پرسشنامه از واحدهای تولیدی در مشهد به روش نمونه­گیری تصادفی طبقه­بندی شده و مصاحبه حضوری با مدیران و مسئولان فنی کارخانه­ها در سال 1393 بررسی شده است. نتایج حاصل نشان داد که شاخص کل منافع حاصل از پذیرش سیستم HACCP برابر 805/0 می­باشد که شاخص ایمنی محصول تولیدی با مقدار 92/0 از دیدگاه مدیران واحدهای تولیدی از همه مهم­تر بود. بعد از آن شاخص­های فنی- تولیدی، بازار و تجارت و اقتصاد تولید قرار گرفتند. همچنین شاخص کل موانع اجرای سیستم HACCP نیز 64/0 محاسبه شد که از دیدگاه مدیران اساسی­ترین موانع برای پذیرش سیستم HACCP، عدم پشتیبانی مالی دولت، محدودیت­های تغییر خط تولید، و محدودیت­های بودجه­ای می­باشند. با توجه به یافته­ها، پشتیبانی مالی از سوی دولت و دادن وام­های کم­بهره به واحدها و افزایش اندک قیمت محصول تولیدی صنایع دارای گواهینامه سیستم HACCP به برنامه­ریزان این عرصه پیشنهاد شده است.

کلمات کلیدی

موانع؛ مزیت‌ها؛ ایمنی مواد غذایی؛ مشهد؛
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1049019,
author = {حمزه کلکناری, هانی and قربانی, محمد and وریدی, مهدی and شاه نوشی فروشانی, ناصر},
title = {بررسی منافع و موانع پذیرش سیستم تجزیه تحلیل خطر در نقاط کنترل بحرانی در صنایع غذایی مشهد},
journal = {تحقیقات اقتصاد کشاورزی},
year = {2015},
volume = {7},
number = {2},
month = {August},
issn = {2008-6407},
pages = {27--61},
numpages = {34},
keywords = {موانع؛ مزیت‌ها؛ ایمنی مواد غذایی؛ مشهد؛ HACCP},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T بررسی منافع و موانع پذیرش سیستم تجزیه تحلیل خطر در نقاط کنترل بحرانی در صنایع غذایی مشهد
%A حمزه کلکناری, هانی
%A قربانی, محمد
%A وریدی, مهدی
%A شاه نوشی فروشانی, ناصر
%J تحقیقات اقتصاد کشاورزی
%@ 2008-6407
%D 2015

[Download]