عنوان : ( بررسی منافع و موانع پذیرش سیستم تجزیه تحلیل خطر در نقاط کنترل بحرانی در صنایع غذایی مشهد )
نویسندگان: هانی حمزه کلکناری , محمد قربانی , مهدی وریدی , ناصر شاه نوشی فروشانی ,چکیده
با توجه به این که مهمترین اصل در روند تولید و فرآوری مواد غذایی، سلامت محصول است، یکی از کارآمدترین روشها برای تضمین سلامت و کنترل کیفیت غذا، بهکارگیری روش نوین تجزیه و تحلیل خطر نقاط کنترل بحرانی (HACCP) در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی است. با توجه به این مهم، در این مطالعه منافع و چالشهای فراروی عملیاتی شدن سیستم HACCP با استفاده از اطلاعات میدانی50 پرسشنامه از واحدهای تولیدی در مشهد به روش نمونهگیری تصادفی طبقهبندی شده و مصاحبه حضوری با مدیران و مسئولان فنی کارخانهها در سال 1393 بررسی شده است. نتایج حاصل نشان داد که شاخص کل منافع حاصل از پذیرش سیستم HACCP برابر 805/0 میباشد که شاخص ایمنی محصول تولیدی با مقدار 92/0 از دیدگاه مدیران واحدهای تولیدی از همه مهمتر بود. بعد از آن شاخصهای فنی- تولیدی، بازار و تجارت و اقتصاد تولید قرار گرفتند. همچنین شاخص کل موانع اجرای سیستم HACCP نیز 64/0 محاسبه شد که از دیدگاه مدیران اساسیترین موانع برای پذیرش سیستم HACCP، عدم پشتیبانی مالی دولت، محدودیتهای تغییر خط تولید، و محدودیتهای بودجهای میباشند. با توجه به یافتهها، پشتیبانی مالی از سوی دولت و دادن وامهای کمبهره به واحدها و افزایش اندک قیمت محصول تولیدی صنایع دارای گواهینامه سیستم HACCP به برنامهریزان این عرصه پیشنهاد شده است.
کلمات کلیدی
موانع؛ مزیتها؛ ایمنی مواد غذایی؛ مشهد؛ HACCP@article{paperid:1049019,
author = {حمزه کلکناری, هانی and قربانی, محمد and وریدی, مهدی and شاه نوشی فروشانی, ناصر},
title = {بررسی منافع و موانع پذیرش سیستم تجزیه تحلیل خطر در نقاط کنترل بحرانی در صنایع غذایی مشهد},
journal = {تحقیقات اقتصاد کشاورزی},
year = {2015},
volume = {7},
number = {2},
month = {August},
issn = {2008-6407},
pages = {27--61},
numpages = {34},
keywords = {موانع؛ مزیتها؛ ایمنی مواد غذایی؛ مشهد؛ HACCP},
}
%0 Journal Article
%T بررسی منافع و موانع پذیرش سیستم تجزیه تحلیل خطر در نقاط کنترل بحرانی در صنایع غذایی مشهد
%A حمزه کلکناری, هانی
%A قربانی, محمد
%A وریدی, مهدی
%A شاه نوشی فروشانی, ناصر
%J تحقیقات اقتصاد کشاورزی
%@ 2008-6407
%D 2015