عنوان : ( بررسی و مقایسه ی سناریوهای مختلف اقتصادی و زیست محیطی از طریق بهینه سازی مصرف سوپرجاذب رطوبت، اسید هیومیک و کود دامی در زراعت لوبیا (Phaseolus vulgaris L.) )
نویسندگان: محسن جهان , محمد بهزاد امیری , فرانک نوربخش ,چکیده
در سالهای اخیر استفاده از نهادههای بومسازگار و بهینهسازی این منابع، بهعنوان راهکاری اکولوژیک مدنظر قرار گرفته و افزایش تولید و بهبود سلامت محصولات مختلف را در پی داشته است. به منظور تعیین مقادیر بهینه ی سوپرجاذب رطوبت، اسید هیومیک و کود دامی در زراعت لوبیا (Phoseolus vulgaris L.) آزمایشی با استفاده از روش سطح پاسخ، در قالب باکس بنکن طراحی و در سال زراعی 93-1392 در مزرعهی تحقیقاتی دانشکده ی کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل ترکیبی از سوپرجاذب رطوبت (در دو سطح 80 و 160 کیلوگرم در هکتار)، اسید هیومیک (در دو سطح 4 و 8 کیلوگرم در هکتار) و کود گاوی (در دو سطح صفر و 30 تن در هکتار) بود که با در نظر گرفتن سه تکرار برای نقطه ی مرکزی، در مجموع 15 ترکیب تیماری برای مطالعه لحاظ گردید. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین مقدار عملکرد دانه در سطوح میانی اسید هیومیک (6 کیلوگرم در هکتار) به¬دست آمد، به طوری که مصرف این مقدار اسید هیومیک عملکرد دانه را به ترتیب 15 و 11 درصد نسبت به سطوح 4 و 8 کیلوگرم در هکتار افزایش داد. افزایش متعادل مقادیر مصرفی کود دامی منجر به افزایش عملکرد مادهی خشک شد، بهاینترتیب که با افزایش مقدار کود دامی از صفر به 15 تن در هکتار عملکرد مادهی خشک 36 درصد افزایش یافت، ولی افزایش بیشتر کود دامی (از 15 به 30 تن در هکتار) کاهش 4 درصدی عملکرد مادهی خشک را سبب شد. با افزایش مقادیر مصرفی سوپرجاذب، میزان تلفات نیتروژن کاهش یافت، بهطوریکه کاربرد 120 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب به جای 80 کیلوگرم در هکتار از این کود منجر به کاهش 17 درصدی میزان تلفات نیتروژن شد. کارآیی مصرف نیتروژن در سطح 6 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک بهترتیب 16 و 13 درصد نسبت به سطوح 4 و 8 کیلوگرم در هکتار بیشتر بود. در سناریوی اقتصادی بهترتیب با مصرف 83/143 و 14/6 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب و اسید هیومیک و 12/22 تن در هکتار کود دامی، عملکرد دانهای معادل 1613 کیلوگرم در هکتار بهدست آمد. در سناریوی زیستمحیطی میزان تلفات نیتروژن نسبت به سناریوی اقتصادی به شدت (95 درصد) کاهش یافت. از آنجاییکه در سناریوی اقتصادی-زیستمحیطی از ابعاد مختلف به بهینهسازی منابع توجه میشود، بهنظر میرسد استفاده از مقادیر بهینهی منابع در این سناریو (بهترتیب 71/131 و 02/6 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب و اسید هیومیک و 300 کیلوگرم در هکتار کود دامی) مناسبترین سطوح نهادههای مصرفی در این پژوهش باشد.
کلمات کلیدی
, باکس بنکن, تلفات نیتروژن, راهکار اکولوژیک, سلامت محصول, نهاده بومسازگار.@article{paperid:1054989,
author = {جهان, محسن and امیری, محمد بهزاد and نوربخش, فرانک},
title = {بررسی و مقایسه ی سناریوهای مختلف اقتصادی و زیست محیطی از طریق بهینه سازی مصرف سوپرجاذب رطوبت، اسید هیومیک و کود دامی در زراعت لوبیا (Phaseolus vulgaris L.)},
journal = {پژوهش های حبوبات ایران},
year = {2018},
volume = {8},
number = {2},
month = {February},
issn = {2008-725X},
pages = {10--30},
numpages = {20},
keywords = {باکس بنکن، تلفات نیتروژن، راهکار اکولوژیک، سلامت محصول، نهاده بومسازگار.},
}
%0 Journal Article
%T بررسی و مقایسه ی سناریوهای مختلف اقتصادی و زیست محیطی از طریق بهینه سازی مصرف سوپرجاذب رطوبت، اسید هیومیک و کود دامی در زراعت لوبیا (Phaseolus vulgaris L.)
%A جهان, محسن
%A امیری, محمد بهزاد
%A نوربخش, فرانک
%J پژوهش های حبوبات ایران
%@ 2008-725X
%D 2018