عنوان : ( بررسی اثرات زیست محیطی نظام تولید چای در منطقه چابکسر استان گیلان با استفاده از ارزیابی چرخه حیات )
نویسندگان: امین نیکخواه کلاچاهی , سرور خرم دل , فرشاد شعبانیان , هانی حمزه کلکناری ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
ارزیابی چرخه حیات (LCA) رویکردی برای مطالعه اثرات زیست محیطی تولید محصول یا انجام یک فعالیت است که براساس دو شاخص میزان مصرف منابع و انتشار آلاینده ها محاسبه می گردد. بدین منظور، این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات زیست محیطی نظام تولید چای در شرایط آب و هوایی استان گیلان با استفاده از LCA در سال 1392 انجام شد. بمنظور تجزیه و تحلیل اثرات زیست محیطی، از روش 14040ISO به ازای یک واحد عملکردی معادل با یک تن برگ چای استفاده شد. در گام اول، ممیزی چرخه حیات، میزان مصرف نهاده ها و انتشار آلاینده ها به ازای یک واحد عملکردی تعیین شد. در مرحله بعد، ارزیابی تأثیر چرخه حیات انجام گرفت و بر اساس شاخص هایی اطلاعات مرحله قبل، در هفت گروه تأثیر شامل گرمایش جهانی، اسیدیته، اوتریفیکاسیون بوم نظام خشکی، تغییر کاربری اراضی، تخلیه منابع فسیلی، تخلیه منابع فسفات و تخلیه منابع پتاسیم دسته بندی شدند. در نهایت، بعد از نرمال سازی و وزنی دهی داده ها، شاخص نهایی در این گروههای تأثیر به ترتیب معادل با 05/0، 32/0، 56/0، 04/0، 31/2، 42/0 و 07/0 محاسبه شد. بیشترین پتانسیل برای آسیب به محیط زیست در تولید چای در استان گیلان به تخلیه منابع فسیلی مربوط بود. شاخص زیست محیطی (EcoX) و تخلیه منابع (RDI) نیز به ترتیب برابر 97/0 و 62/2 به دست آمد. بدین ترتیب، بمنظور کاهش اثرات زیست محیطی نظام تولید چای میتوان از روش های مختلف مدیریت نظام زراعی همچون کاربرد نهاده های آلی، تناوب زراعی و خاکورزی حداقل بهره جست.
کلمات کلیدی
, ارزیابی چرخه حیات, اسیدیته, اوتریفیکاسیون, شاخص تخلیه منابع, گرمایش جهانی@article{paperid:1060243,
author = {امین نیکخواه کلاچاهی and خرم دل, سرور and شعبانیان, فرشاد and حمزه کلکناری, هانی},
title = {بررسی اثرات زیست محیطی نظام تولید چای در منطقه چابکسر استان گیلان با استفاده از ارزیابی چرخه حیات},
journal = {دانش کشاورزی و تولید پایدار},
year = {2017},
volume = {27},
number = {1},
month = {May},
issn = {2476-4310},
pages = {181--195},
numpages = {14},
keywords = {ارزیابی چرخه حیات، اسیدیته، اوتریفیکاسیون، شاخص تخلیه منابع، گرمایش جهانی},
}
%0 Journal Article
%T بررسی اثرات زیست محیطی نظام تولید چای در منطقه چابکسر استان گیلان با استفاده از ارزیابی چرخه حیات
%A امین نیکخواه کلاچاهی
%A خرم دل, سرور
%A شعبانیان, فرشاد
%A حمزه کلکناری, هانی
%J دانش کشاورزی و تولید پایدار
%@ 2476-4310
%D 2017