عنوان : ( اﺛﺮ رژﯾﻢﻏﺬاﯾﯽ ﺣﺎویﮐﻨﺠﺎﻟﻪ ﺳﻮﯾﺎ ﺑﺮﻫﯿﺴﺘﻮﻟﻮژی و ﻫﯿﺴﺘﻮﻣﻮرﻓﻮﻣﺘﺮی ﭘﺮزﻫﺎی رودهﮐﻮﭼﮏ وﻣﻘﺎدﯾﺮ ﺳﺮﻣﯽﮐﻠﺴﯿﻢ،ﻓﺴﻔﺮوﮔﻠﻮﮐﺰﻣﻮشﻫﺎی آزﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻫﯽ )
نویسندگان: سیمین فاضلی پور , زهرا طوطیان , محمدتقی شیبانی , جمشید رزم یار , ریحانه هوشمند عباسی , مرضیه مینائی , شیوا کیانی ,چکیده
زمینه و هدف : سویا به عنوان یک پروتئین ارزان قیمت و بدون عوارض جانبی در صنعت غذا معرفی شده است. این مطالعه به منظور تعیین اثر رژیم غذایی حاوی کنجاله سویا بر هیستولوژی و هیستومورفومتری پرزهای روده کوچک و مقادیر سرمی کلسیم، فسفر و گلوکز موشهای آزمایشگاهی انجام شد. روش بررسی : در این مطالعه تجربی 30 سر موش آزمایشگاهی نابالغ ماده نژاد BALB/c در سن سه هفتگی انتخاب شدند. حیوانات در سه گروه ده تایی کنترل، گروه تجربی اول و دوم قرار گرفتند. گروه کنترل تحت رژیم غذایی با پروتئین کامل قرار گرفت. گروه تجربی اول و دوم تحت رژیم غذایی با پروتئین کامل به ترتیب شامل 40 درصد و 20 درصد کنجاله سویه قرار گرفتند. پس از سه ماه موشها بیهوش و از قلب آنها برای تعیین سطح کلسیم، فسفر و گلوکز سرم خونگیری به عمل آمد. سپس مقاطع بافتی از دوازدهه آنها تهیه و به روش هماتوکسیلین - ائوزین رنگآمیزی و مورد مقایسه قرار گرفت. یافتهها : در ساختار بافتی دیواره دئودنوم گروه کنترل در مقایسه با گروههای تجربی به جز چند نمونه که درجاتی از تخریب راس پرزها را نشان دادند؛ تغییر قابل توجهی مشاهده نشد. در ارزیابی هیستومورفومتریک، ضخامت زیرمخاط و عضلات گروههای تجربی نسبت به گروه کنترل افزایش آماری معنیداری یافت (P<0.05). ارتفاع کرپیتها و سطح سرمی گلوکز گروههای تجربی نسبت به گروه کنترل کاهش آماری معنیداری داشت (P<0.05) و میزان کلسیم گروههای تجربی نسبت به گروه کنترل افزایش معنیداری یافت (P<0.05)؛ ولی میزان فسفر گروههای تجربی نسبت به گروه کنترل تغییری نشان نداد. نتیجهگیری : مصرف طولانی مدت سویا میتواند تغییرات معنیداری بر میزان کلسیم و گلوکز سرم خون و ضخامت لایه عضلانی، زیرمخاط، ارتفاع کرکها و عمق کریپتهای دئودنوم ایجاد نماید.
کلمات کلیدی
, S oybean, H istomorphometric, V illi, D uodenum, C alcium, G lucose , Rat@article{paperid:1060516,
author = {سیمین فاضلی پور and زهرا طوطیان and محمدتقی شیبانی and رزم یار, جمشید and ریحانه هوشمند عباسی and مرضیه مینائی and شیوا کیانی},
title = {اﺛﺮ رژﯾﻢﻏﺬاﯾﯽ ﺣﺎویﮐﻨﺠﺎﻟﻪ ﺳﻮﯾﺎ ﺑﺮﻫﯿﺴﺘﻮﻟﻮژی و ﻫﯿﺴﺘﻮﻣﻮرﻓﻮﻣﺘﺮی ﭘﺮزﻫﺎی رودهﮐﻮﭼﮏ وﻣﻘﺎدﯾﺮ ﺳﺮﻣﯽﮐﻠﺴﯿﻢ،ﻓﺴﻔﺮوﮔﻠﻮﮐﺰﻣﻮشﻫﺎی آزﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻫﯽ},
journal = {دانشگاه علوم پزشکی گرگان},
year = {2016},
volume = {18},
number = {4},
month = {December},
issn = {۱۵۶۲-۴۷۶۵},
pages = {62--68},
numpages = {6},
keywords = {S
oybean;
H
istomorphometric;
V
illi;
D
uodenum;
C
alcium;
G
lucose
; Rat},
}
%0 Journal Article
%T اﺛﺮ رژﯾﻢﻏﺬاﯾﯽ ﺣﺎویﮐﻨﺠﺎﻟﻪ ﺳﻮﯾﺎ ﺑﺮﻫﯿﺴﺘﻮﻟﻮژی و ﻫﯿﺴﺘﻮﻣﻮرﻓﻮﻣﺘﺮی ﭘﺮزﻫﺎی رودهﮐﻮﭼﮏ وﻣﻘﺎدﯾﺮ ﺳﺮﻣﯽﮐﻠﺴﯿﻢ،ﻓﺴﻔﺮوﮔﻠﻮﮐﺰﻣﻮشﻫﺎی آزﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻫﯽ
%A سیمین فاضلی پور
%A زهرا طوطیان
%A محمدتقی شیبانی
%A رزم یار, جمشید
%A ریحانه هوشمند عباسی
%A مرضیه مینائی
%A شیوا کیانی
%J دانشگاه علوم پزشکی گرگان
%@ ۱۵۶۲-۴۷۶۵
%D 2016