Iranian Journal crystallography and mineralogy- بلور شناسی و کانی شناسی ایران, دوره (26), شماره (4), سال (2019-1) , صفحات (857-870)

عنوان : ( کانی شناختی، شیمی کانه ها و مطالعه سیالات درگیر در کانسار سرب و روی گوشفیل، ناحیه معدنی ایرانکوه، جنوب غرب اصفهان )

نویسندگان: منیر صبوری , محمدحسن کریم پور , آزاده ملکزاده شفارودی ,

بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

کانسار گوشفیل در جنوب غرب اصفهان و در پهنه فلززایی ملایر- اصفهان واقع شده است. کانی¬سازی به شکل اپی-ژنتیک در مرز شیل¬های ژوراسیک و دولومیت کرتاسه تشکیل شده و کنترل ساختاری دارد. پاراژنز کانیایی شامل اسفالریت، گالن و پیریت است که با کانیهای باطله¬ دولومیت، کوارتز، مواد آلی و کمتر باریت همراهی می¬شود. این کانیها در قالب بافتهای برشی، رگچه¬ای، پرکننده فضای خالی و پراکنده دیده می¬شوند. دولومیتی¬شدن و سیلیسی-شدن مهمترین آلتراسیون¬ها هستند. شیمی کانه¬ها نشان می¬دهد که گالن¬ها غنی از نقره و آنتیموان و فقیر از بیسموت هستند. نسبت Sb/Bi در کانی گالن بیش از 14 است که شاخصه کانسارهای دما پایین می¬باشد. اسفالریت¬ها غنی از آهن و کادمیوم هستند. برمبنای مطالعات سیالات درگیر، دمای تشکیل کانسار گوشفیل بین 223 تا 302 درجه سانتیگراد بوده و از محلولی محتوی نمکهای CaCl2 و NaCl با درجه شوری بین 5/9 تا 7/16 درصد به وجود آمده است. نوع سنگ میزبان، چینه¬کران و اپی¬ژنتیک بودن کامل کانسار و کنترل کانی¬سازی توسط گسلهای بعد از رسوبگذاری، بافت، نوع کانه¬ها و باطله¬های همراه و عدم وجود فعالیتهای آذرین در منطقه نشان می¬دهد که کانسار گوشفیل شباهت زیادی با ذخایر نوع MVT دارد؛ اما دمای محلول کانه¬دار نسبت به ذخایر تیپیک دنیا بالاتر است.

کلمات کلیدی

, کانی¬شناسی, شیمی کانیها, سیالات درگیر, نوع MVT, گوشفیل, ایرانکوه.