عنوان : ( اثر جایگزینی دانه سویا فرآوری شده با کنجاله سویا بر عملکرد، قابلیت هضم و برخی فراسنجههای خونی و شکمبهای در گاو شیری هلشتاین )
نویسندگان: عبدالمنصور طهماسبی , محمدهادی اعظمی , عباسعلی ناصریان ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
سابقه و هدف: فرآوری اقلام خوراکی گاه موجب افزایش بازده مصرف خوراک و نتیجتا عملکرد دامها مـیگـردد. در گاوهـای شیری پر تولید نیاز به پروتئین بیش از ظرفیت تولیدی میکروارگانیسمهای شکمبه اسـت. از ایـن رو اسـتفاده از منـابع پـروتئین عبوری، ضروری میباشد. فرآوری حرارتی سویا موجب افزایش محتوی پروتئین عبوری خوراک میشود که نتیجـه آن افـزایش جذب پروتئین جیره در روده باریک )با حداقل تغییرات( و به طبع آن افزایش بازده استفاده از نیتروژن خواهد بود. مواد و روشها: تعداد 9راس گاو اصیل هلشتاین چند شکم زایش بـا میـانگین 571/4±58کیلـوگرم وزن زنـده، 117±9روز شیرواری و تولید شیر 29/4±8کیلوگرم در قالب طرح گردان با سه تکرار استفاده شد. تیمارها شـامل جیـره پایـه )علوفـه و کنسانتره( + کنجاله سویا، جیره پایه + دانه سویای برشته و جیره پایه + دانه سویای اکسترود شده بودند. برای هر دوره در هر تیمار 3راس گاو در نظر گرفته شد. آزمایش در 3دوره 21روزه شامل 14روز عادت پذیری به جیره هـای غـذایی و 7 روز دوره جمع آوری، نمونه گیری و رکورد برداری، انجام شد. اندازه گیری عملکرد تولید شیر به صورت روزانه انجام شد. در روزهای 19و 20هر دوره، نمونه گیری از شیر جهت تعیین چربی، پروتئین، لاکتوز و کل مواد جامد شیر به عمل آمد. غلظـت نیتروژن خون، شکمبه و شیر در هر دوره نمونه گیری اندازه گیری شد. قابلیت هضم مواد مغذی، اسیدیته شکمبه و فراسنجههای خونی )گلوکز، نیتروژن اورهای، پروتئین کل، تری گلیسیرید و کلسترول( مورد مطالعه قرار گرفت. یافتهها: جایگزینی دانه سویا فرآوری شده با کنجاله سویا اثر معنی داری بر میزان مصرف ماده خشـک و میـانگین افـزایش وزن روزانه نداشت. میزان کل شیر تولیدی، تولید شیر تصحیح شده بر اساس 3/5درصد چربی، کل مواد جامد، درصد چربی، درصد پروتئین، درصد لاکتوز و نیتروژن شیر بین تیمارها تفاوت معنی داری نداشت. فراسنجههای اسیدیته و نیتروژن آمونیاکی شکمبه، تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و الیاف نـامحلول در شـوینده خنثـی تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. غلظت فراسنجههای خونی گلوکز، نیتروژن اورهای، پروتئین کل، تری گلیسیرید و کلسترول بین گروههای مختلف آزمایشی یکسان بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که جایگزینی کنجاله سویا با دانه سویای برشته شده و یا اکسترود شده منجر به بهبود عملکرد گاوهای هلشتاین در اواسط شیردهی نشد. جایگزینی دانه سویای فرآوری شده با کنجاله سویا تنها در صورتی منطقی خواهد بود که هزینه فرآوری دانه سویا از هزینه روغن کشی کنجاله سویا کمتر باشد
کلمات کلیدی
, سویا فرآوری شده, کنجاله سویا, گاو شیری, تولید شیر, فراسنجه های خونی@article{paperid:1070267,
author = {طهماسبی, عبدالمنصور and اعظمی, محمدهادی and ناصریان, عباسعلی},
title = {اثر جایگزینی دانه سویا فرآوری شده با کنجاله سویا بر عملکرد، قابلیت هضم و برخی فراسنجههای خونی و شکمبهای در گاو شیری هلشتاین},
journal = {پژوهش در نشخوارکنندگان},
year = {2018},
volume = {5},
number = {4},
month = {March},
issn = {2345-4253},
pages = {61--72},
numpages = {11},
keywords = {سویا فرآوری شده، کنجاله سویا، گاو شیری، تولید شیر، فراسنجه های خونی},
}
%0 Journal Article
%T اثر جایگزینی دانه سویا فرآوری شده با کنجاله سویا بر عملکرد، قابلیت هضم و برخی فراسنجههای خونی و شکمبهای در گاو شیری هلشتاین
%A طهماسبی, عبدالمنصور
%A اعظمی, محمدهادی
%A ناصریان, عباسعلی
%J پژوهش در نشخوارکنندگان
%@ 2345-4253
%D 2018