عنوان : ( بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره گیاه شنگ بر استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، باسیلوس سوبتیلیس، اشرشیا کلی و سالمونلا تیفی در شرایط آزمایشگاهی )
نویسندگان: فخری شهیدی , فریده طباطبائی یزدی , بهروز علیزاده بهبهانی , سحر روشنک , ندا نوروزی , علیرضا وسیعی ,چکیده
چکیده سابقه و هدف: گیاه شنگ با نام علمی Tragopogon graminifolius متعلق به خانواده آستراسه می باشد. در طب سنتی از گیاه شنگ برای درمان زخمهای گوارشی، اختلالات کبدی، خونریزی، عفونت ریوی و زخمها استفاده می شود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره گیاه شنگ بر استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، باسیلوس سوبتیلیس، اشرشیا کلی و سالمونلا تیفی در شرایط آزمایشگاهی بود. روش کار: در این مطالعه تجربی، از روش های دیسک دیفیوژن و چاهک آگار (قطر هاله عدم رشد)، حداقل غلظت مهارکنندگی (میکرودایلوشن براث و معرف تری فنیل تترازویلیوم کلراید) و حداقل غلظت کشندگی (پورپلیت) برای ارزیابی فعالیت ضد میکروبی عصاره گیاه شنگ بر استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، باسیلوس سوبتیلیس، اشرشیا کلی و سالمونلا تیفی استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد قطر هاله عدم رشد با افزایش غلظت های عصاره شنگ افزایش یافت. بیشترین قطر هاله عدم رشد در روش چاهک آگار با قطر 22 میلی متر مربوط به باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس بود. حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره آبی گیاه شنگ برای استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، باسیلوس سوبتیلیس، سالمونلا تیفی و اشرشیا کلی به ترتیب برابر با 64، 256، 256 و 256 بود. نتیجه گیری: عصاره گیاه شنگ دارای اثر ضد باکتریایی مناسبی بر سویه های مورد بررسی داشت. پیشنهاد می گردد برای استفاده از این گیاه، مطالعات بیشتری در شرایطin vitro و in vivo انجام گیرد تا بتوان از این گیاه برای درمان بیماری های عفونی و کنترل رشد میکروارگانیسم های بیماری زا استفاده نمود.
کلمات کلیدی
, گیاه شنگ, باکتری های بیماری زا, عصاره گیری, اثر ضد میکروبی.@article{paperid:1072242,
author = {شهیدی, فخری and طباطبائی یزدی, فریده and بهروز علیزاده بهبهانی and روشنک, سحر and نوروزی, ندا and وسیعی, علیرضا},
title = {بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره گیاه شنگ بر استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، باسیلوس سوبتیلیس، اشرشیا کلی و سالمونلا تیفی در شرایط آزمایشگاهی},
journal = {بیماری های عفونی و گرمسیری ایران},
year = {2019},
volume = {24},
number = {84},
month = {April},
issn = {1680-0192},
pages = {1--10},
numpages = {9},
keywords = {گیاه شنگ، باکتری های بیماری زا، عصاره گیری، اثر ضد میکروبی.},
}
%0 Journal Article
%T بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره گیاه شنگ بر استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، باسیلوس سوبتیلیس، اشرشیا کلی و سالمونلا تیفی در شرایط آزمایشگاهی
%A شهیدی, فخری
%A طباطبائی یزدی, فریده
%A بهروز علیزاده بهبهانی
%A روشنک, سحر
%A نوروزی, ندا
%A وسیعی, علیرضا
%J بیماری های عفونی و گرمسیری ایران
%@ 1680-0192
%D 2019