عنوان : ( تأثیر اسید سالیسیلیک بر ویژگی های رشدی و بیوشیمیایی به لیمو در سطوح مختلف شوری آب آبیاری )
نویسندگان: سارا فرسرائی , محمد مقدم , لیلا مهدی زاده شاندیز ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
به منظور بررسی اثر اسید سالیسیلیک بر برخی ویژگیهای رشدی و بیوشیمیایی بهلیمو (Lippia citrodora L.) تحت تنش شوری، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار سطح شوری آب آبیاری (شاهد، 50، 100 و 150 میلیمولار کلرید سدیم) و چهار سطح اسید سالیسیلیک (صفر، 150، 300 و 450 میلیگرم بر لیتر که به ترتیب معادل 0، 1/1، 1/2 و 2/3 میلیمولار میباشد) در سه تکرار انجام شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اثرات متقابل شوری و اسید سالیسیلیک بر تمام صفات مورد مطالعه به جز وزن خشک برگ و وزن خشک و تر ریشه معنی دار شد. مقایسه میانگین ها نشان داد بیشترین میزان وزن تر برگ، وزن تر اندام هوایی، وزن خشک اندام هوایی، کلروفیل a و b و کاروتنوئیدها و میزان اسانس در تیمار عدم شوری و کاربرد 2/3 میلیمولار اسید سالیسیلیک مشاهده شد. بیشترین میزان کربوهیدرات های محلول در تیمار عدم شوری و کاربرد 12/2 میلیمولار اسید سالیسیلیک، پرولین در شوری 100 میلی مولار و کاربرد 2/3 میلیمولار اسید سالیسیلیک و فنل کل در شوری 100 میلی مولار و کاربرد 12/2 میلیمولار اسید سالیسیلیک حاصل گردید. کاربرد اسید سالیسیلیک (بهویژه در غلظت 2/3 میلیمولار) در هنگام تنش شوری (بهویژه سطح 100 و 150 میلیمولار کلرید سدیم) سبب کاهش اثرات منفی حاصل از این تنش گردید؛ به طوریکه صفات مورفولوژیکی و رنگیزههای فتوسنتزی گیاه را افزایش و در مقابل به دلیل کاهش تنش شوری میزان فنل کل، کربوهیدرات محلول و پرولین را کاهش داد.
کلمات کلیدی
, پرولین, تنظیم کننده رشد, رنگیزه های فتوسنتزی, کربوهیدرات محلول@article{paperid:1074726,
author = {فرسرائی, سارا and مقدم, محمد and مهدی زاده شاندیز, لیلا},
title = {تأثیر اسید سالیسیلیک بر ویژگی های رشدی و بیوشیمیایی به لیمو در سطوح مختلف شوری آب آبیاری},
journal = {پژوهش آب در کشاورزی},
year = {2019},
volume = {33},
number = {1},
month = {June},
issn = {2228-7140},
pages = {95--107},
numpages = {12},
keywords = {پرولین، تنظیم کننده رشد، رنگیزه های فتوسنتزی، کربوهیدرات محلول},
}
%0 Journal Article
%T تأثیر اسید سالیسیلیک بر ویژگی های رشدی و بیوشیمیایی به لیمو در سطوح مختلف شوری آب آبیاری
%A فرسرائی, سارا
%A مقدم, محمد
%A مهدی زاده شاندیز, لیلا
%J پژوهش آب در کشاورزی
%@ 2228-7140
%D 2019