عنوان : ( ابعاد معنایی کاربردهای «گوشت» در ضربالمثلها و اصطلاحات زبان فارسی )
نویسندگان: علی عبداللهی نژاد , اعظم استاجی ,بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست
چکیده
پژوهش حاضر بر مبنای این فرض که کاربردهای گوناگون واژهها برانگیخته هستند، به گردآوری و تحلیل عبارات حاوی واژۀ گوشت در پیکرۀ بیجنخان و 18 فرهنگ لغت و کتب اصطلاحات و ضربالمثلهای فارسی پرداخته است و با تجزیه و تحلیل معانی مختلف گوشت، تلاش کرده است انگیزشهای معناساز کاربردهای گوناگون این واژه را استخراج و دستهبندی نماید. بر این اساس، ابتدا 28 کاربرد مختلف واژۀ گوشت از جمله ماهیچه، چیز باارزش، اخلاق، حجم توپُر، اعصاب، حلال، زخم، و جز این شناسایی شد. سپس، انگیزشهای مجموع این کاربردها در هفت دستۀ مقدار، کیفیت، تعامل، شکل، مکان، مالکیت و ارزش مورد تحلیل قرار گرفت. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که دایرۀ انگیزشهای معناساز این مفهوم، محدود به امکانات محیطی، اجتماعی، تاریخی و فرهنگی جامعۀ زبانی است. این یافته در راستای نتایج تحقیقات قبلی قرار میگیرد و به همراه آنها سرنخی است برای یافتن الگوی کلی مفهومسازی نظام زبانی.
کلمات کلیدی
انگیزشهای معناساز؛ بدنمندی؛ فرهنگ؛ مفهومسازی؛ گوشت@article{paperid:1074949,
author = {عبداللهی نژاد, علی and استاجی, اعظم},
title = {ابعاد معنایی کاربردهای «گوشت» در ضربالمثلها و اصطلاحات زبان فارسی},
journal = {زبان شناسی اجتماعی},
year = {2019},
volume = {3},
number = {1},
month = {September},
issn = {2538-3515},
pages = {25--35},
numpages = {10},
keywords = {انگیزشهای معناساز؛ بدنمندی؛ فرهنگ؛ مفهومسازی؛ گوشت},
}
%0 Journal Article
%T ابعاد معنایی کاربردهای «گوشت» در ضربالمثلها و اصطلاحات زبان فارسی
%A عبداللهی نژاد, علی
%A استاجی, اعظم
%J زبان شناسی اجتماعی
%@ 2538-3515
%D 2019