علوم باغبانی, دوره (33), شماره (4), سال (2020-3) , صفحات (609-622)

عنوان : ( ارزیابی ویژگیهای فیزیکی میوه، متابولیتهای ثانویه و شاخص قهوهای شدن ژنوتیپ سیب توسرخ بکران و برخی ارقام سیب بهاره )

نویسندگان: بهرام عابدی , طاهره پروانه , الهام اردکانی ,

بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

چکیده: به منظور مقایسه کیفیت سیب توسرخ بکران و برخی سیب های بهاره ایران، میوه های ژنوتیپ سیب توسرخ بکران از روستای بکران در شهرستان شاهرود و چند رقم سیب بهاره در مرحله رسیدن میوه از ایستگاه تحقیقاتی گلمکان شهرستان مشهد تهیه شدند. ویژگی های فیزیکی میوه شامل وزن تر، سفتی و وزن حجمی و ویژگی های شیمیایی شامل اسیدیته، اسید کل، مواد جامد محلول و شاخص طعم، میزان آنتوسیانین، محتوای فنل کل، فلاونوئید کل و قدرت ضد اکسایشی و همچنین شاخص قهوه ای شدن آنزیمی بافت میوه در ارقام انتخابی اندازه گیری شد. بیشترین مقدار قهوه ای شدن آنزیمی در سیب رقم 5/4 و کمترین مقدار در ارقام 15/2 و سیب توسرخ بکران مشاهده شد. براساس نتایج تجزیه واریانس مشاهده شد که اثر رقم بر ویژگی های فیزیکو شیمیایی میوه در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. بیشترین مقدار مواد جامد محلول در ژنوتیپ سیب توسرخ بکران با مقدار 25 درجه بریکس مشاهده شد و کمترین مقدار مواد جامد محلول مربوط به رقم 2/15 با مقدار 11.4 درجه بریکس بود .در این پژوهش بیشترین مقدار TA مربوط به سیب گل یا سیب زینتی با مقدار 1.21 درصد مالیک اسید بود. بیشترین مقدار نسبت TA/TSS یا شاخص طعم میوه مربوط به ارقام 13 و 3/15 و 15.1 بود. کمترین مقدار در ژنوتیپ سیب توسرخ بکران (8.38) مشاهده شد. کمترین اسیدیته (2.98) در ژنوتیپ توسرخ بکران و بیشترین اسیدیته (4.61) در رقم 1/15 مشاهده شدند. بیشترین مقدار آنتوسیانین در سیب توسرخ بکران (88.50) مشاهده شد و کمترین مقدار آن در رقم (15.3) با مقدار (8.44) یافت شد. بیشترین مقدار فنل کل در سیب زینتی یا سیب گل ایستگاه گلمکان مشاهده شد و کمترین مقدار آن در سیب رقم ردیف 5 درخت 4 مشاهده شد. اختلاف معنی داری از نظر مقدار فلاونوئید بین سیب های خوراکی مورد آزمایش مشاهده نشد. در حالیکه بیشترین مقدار فلاونوئید در سیب گل یا سیب زینتی (24.01) مشاهده شد و در گروه سیب های خوراکی سیب ردیف 12/6 و سیب توسرخ بکران دارای بیشترین مقدار فلاونوئید بودند. از نظر قدرت ضد اکسایشی بین ارقام مورد مطالعه اختلاف معنی داری وجود داشت، بدین ترتیب که بین ارقام مختلف مورد مطالعه بیشترین قدرت ضد اکسایشی مربوط به سیب توسرخ بکران (93.73%) بود. در بررسی همبستگی بین صفات مورد مطالعه می توان به همبستگی بین میزان قهوه ای شدن آنزیمی و قدرت ضد اکسایشی میوه (*507/0-) اشاره نمود. بی شک در این پژوهش مهمترین عامل تفاوت های مشاهده شده در مقدار مواد فنلی کل، میزان فلاونوئید کل، مقدار آنتوسیانین و دیگر ویژگی های ثبت شده تفاوت های ژنتیکی بین ارقام مختلف می باشد. سیب توسرخ با دارا بودن صفات مطلوبی چون کمترین میزان قهوه ای شدن آنزیمی، بیشترین مواد جامد محلول، آنتوسیانین و فلاونوئید های میوه و بیشترین قدرت ضد اکسایشی و دارا بودن طعم و ظاهری متمایز و به عنوان یک سیب کاملا بومی کشور، شایسته توجه بیشتر جهت استفاده در برنامه های اصلاحی و توسعه مناطق کشت و پرورش می باشد.

کلمات کلیدی

, آنتوسیانین, سیب, سیب توسرخ, فنل کل, قدرت ضد اکسایشی, ویژگی های فیزیکی و شیمیایی
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1076289,
author = {عابدی, بهرام and پروانه, طاهره and اردکانی, الهام},
title = {ارزیابی ویژگیهای فیزیکی میوه، متابولیتهای ثانویه و شاخص قهوهای شدن ژنوتیپ سیب توسرخ بکران و برخی ارقام سیب بهاره},
journal = {علوم باغبانی},
year = {2020},
volume = {33},
number = {4},
month = {March},
issn = {2423-3986},
pages = {609--622},
numpages = {13},
keywords = {آنتوسیانین، سیب، سیب توسرخ، فنل کل، قدرت ضد اکسایشی، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T ارزیابی ویژگیهای فیزیکی میوه، متابولیتهای ثانویه و شاخص قهوهای شدن ژنوتیپ سیب توسرخ بکران و برخی ارقام سیب بهاره
%A عابدی, بهرام
%A پروانه, طاهره
%A اردکانی, الهام
%J علوم باغبانی
%@ 2423-3986
%D 2020

[Download]