عنوان : ( تعیین انرژی قابل متابولیسم گندم فرآوری شده در دماهای مختلف و اثر آن در جیره با و بدون مکمل آنـزیمی بر مرفولوژی روده کوچک و عملکرد جوجههای گوشتی در دوره 24 – 11 روزگی )
نویسندگان: سیدمحمدرضا صلواتی , ابوالقاسم گلیان , احمد حسن آبادی ,
چکیده
این پژوهش بمنظور بررسی اثر فرآوری حرارتی بر انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ظاهری پروتئین و ماده خشک گنــدم به روش جمعآوری کـل فضـولات با استفاده از 96 قطعه جوجه گوشتی مخلــوط دوجنس سویـه راس 308 در ســن 21 – 18روزگی با جیره حاوی 11/70 درصد گندم بنحوی که تنها منبع انرژی و پروتئین جیره ها یکی از چهار گندم فرآوری شده ویا نشده بود انجام شد. همچنین آزمایشی بمنظـور بررسـی عملکرد 576 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در ســن 24- 11روزگی در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل 2 × 4 شامل 8 تیمار با 6 تکرار و 12 قطعه پرنده در هر تکرار طراحی شد. گندم های مورد استفاده فرآوری نشده و یا فرآوری شده در کاندیشنر با دمـاهـای C° (55، 70 و 85) به مدت 5/2 دقیقه با و بدون مکمل آنزیمی بودند. فــرآوری حرارتی منجر به افزایش انرژی قابل متابولیسم ظاهری در دمـای C° 85 به میزان 32/5 درصد و تأثیر معنیداری بر افزایش وزن بدن، وزن روزانه و مصرف خوراک گردید. فرآوری حرارتی گندم بر وزن نسبی رانها، سینه، چربی محوطه شکمی، ژژنوم و ایلئوم اثر معنیداری داشت و همچنین ارتفاع و پهنای ویلی را بطور معنی داری افزایش داد. مکمل آنزیمی باعث بهبود معنیدار افزایش وزن بدن، وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی، کاهش وزن ایلئوم و پهنای ویلی شد. با توجه به نتایج بدست آمده فرآوری حرارتی گندم باعث بهبود معنیدار انرژی قابل متابولیسم ظاهری، مـرفولوژی روده کوچک و فعالیت میکروبی ناحیه ژژنوم جوجـههای گوشتـی در سـن 24- 11 روزگی میشود.