عنوان : ( بررسی تأثیر کودهای آلی و بیولوژیک بر صفات کمی و کیفی زعفران (Crocus sativus L.) در شرایط اقلیمی اردبیل )
نویسندگان: محمدباقر عالیزاده , حسن مکاریان , علی عبادی خزینه قدیم , ابراهیم ایزدی دربندی , احمد غلامی ,
چکیده
در سالهای اخیر جهت تولید محصولات سالم و کاهش مشکلات زیست محیطی، از کودهای آلی و زیستی برای افزایش حاصلخیزی خاک، رفع نیاز تغذیه ای و افزایش رشد گیاهان استفاده می شود. به منظور بررسی تأثیر کودهای آلی و زیستی بر صفات کمی و کیفی زعفران آزمایشی در دو سال زراعی 95- 1394 و 96- 1395 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اردبیل اجرا شد. کرت های اصلی شامل کودهای آلی در سه سطح شاهد، ورمی کمپوست (10 تن در هکتار) و کود دامی (25 تن در هکتار) و کرت های فرعی شامل کودهای زیستی در تلقیح با بنه و مخلوط با آب آبیاری در پنج سطح شاهد، ازتوباکتر (Azotobacter sp.PTCC 1658)، سودوموناس آیروژینوس (Pseudomonaaeroginosa)و باسیلوس سوبتیلیس (Bacillus subtilis) و تلفیق آنها (Azotobacter sp.PTCC 1658 + Bacillus subtilis +Pseudomonaaeroginosa ) بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش کودهای آلی و زیستی سبب افزایش معنی دار صفات وزن تر گل، عملکرد خشک و تر کلاله و خامه و ترکیبات کیفی شامل کروسین (عامل ایجاد رنگ)، پیکروکروسین (عامل ایجاد طعم) و سافرانال (عامل ایجاد عطر) نسبت به تیمار شاهد گردید. کاربرد کود دامی و ورمی کمپوست همراه با کاربرد تلفیقی کودهای زیستی (ازتوباکتر، سودوموناس آیروژینوسو باسیلوس سوبتیلیس) عملکرد خشک کلاله را از 86/0 کیلوگرم در هکتار در تیمار شاهد، بترتیب به 93/2 و 70/2کیلوگرم در هکتار در تیمارهای مذکور افزایش داد. همچنین کود دامی همراه با کاربرد توأم کودهای زیستی، میزان پیکروکروسین، سافرانال و کروسین را به ترتیب 73، 77 و 83 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. با توجه به نتایج این آزمایش، کاربرد توأم کودهای آلی و زیستی ضمن کاهش آلودگی های زیست محیطی، می تواند از طریق اثرات هم افزایی باعث افزایش معنی دار عملکرد کمی و کیفی زعفران شود.
کلمات کلیدی
, ازتوباکتر, باسیلوس سوبتلیس, سافرانال, سودوموناس آیروژینوس, کود دامی, ورمیکمپوست@article{paperid:1079633,
author = {محمدباقر عالیزاده and حسن مکاریان and علی عبادی خزینه قدیم and ایزدی دربندی, ابراهیم and احمد غلامی},
title = {بررسی تأثیر کودهای آلی و بیولوژیک بر صفات کمی و کیفی زعفران (Crocus sativus L.) در شرایط اقلیمی اردبیل},
journal = {زراعت و فناوری زعفران},
year = {2019},
volume = {7},
number = {2},
month = {August},
issn = {2383-1529},
pages = {227--244},
numpages = {17},
keywords = {ازتوباکتر; باسیلوس سوبتلیس; سافرانال; سودوموناس آیروژینوس; کود دامی; ورمیکمپوست},
}
%0 Journal Article
%T بررسی تأثیر کودهای آلی و بیولوژیک بر صفات کمی و کیفی زعفران (Crocus sativus L.) در شرایط اقلیمی اردبیل
%A محمدباقر عالیزاده
%A حسن مکاریان
%A علی عبادی خزینه قدیم
%A ایزدی دربندی, ابراهیم
%A احمد غلامی
%J زراعت و فناوری زعفران
%@ 2383-1529
%D 2019