پژوهش در دین و سلامت, دوره (6), شماره (2), سال (2020-6) , صفحات (165-179)

عنوان : ( تبیین مفهومی زنجیرۀ غذایی بر اساس شاخص‌های غذای طیّب در قرآن کریم )

نویسندگان: حسین زمانی , سارا ناجی طبسی , حسین افخمی روحانی , سید مصطفی احمد زاده , مصطفی شهیدی نوقابی ,
فایل: Full Text

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

سابقه و هدف: طراحی فرایندها و نظام های تمدنی بر اساس مبانی قرآنی یکی از مسائل اصلی حوزه های معرفتی و مدیریتی در جامعة اسلامی است .تغذیه از حیاتی ترین فرایندهای زندگی است و بر اساس مبانی اسلامی در تأمین سعادت دین و دنیای انسان نقش کلیدی دارد. از دیدگاه جهان فکر و ایمان انسان اثر می ، بینی اسلامی، تغذیه بر جسم گذارد. ازاین رو، هدف این پژوهش تبیین مفهومی زنجیرة غذایی بر اساس شاخصهای غذای طیّب در قرآن کریم بود. روش کار: این پژوهش از نوع تحلیل محتوای کیفی است که در آن به استناد آیات قرآن کریم و با تکیه بر تفاسیر به یکی از جنبه های مغفول تغذیه پرداخته شده است. برای تحلیل واژة طیّب، نخست معنای لغویِ آن در آثار لغت شناسان بررسی شد و از مجموع آرای آنان معنایی جامع و مانع به دست آمد. برای دستیابی به استاندارد غذای طیّب، این واژه در قرآن کریم تحلیل و بررسیِ معناشناختی شد و از طریق ترسیم شبکة معنایی، هستة معناییِ آن استخراج و بر پایة آن، شاخصهای غذای طیّب استخراج شد. مؤلفان مقاله هیچ گونه تضاد منافعی گزارش نکرده اند. یافتهها: غذای طیّب غذایی پاک و تکوینی است که با ساختار بدن هماهنگی کامل دارد و لذتبخش، مطابق با ذائقه، مطبوع، دارای اثر مفید و سازنده برای جسم و روح و غیرمضر و غیرمخرب است. حلال چیزى است که ممنوعیتى نداشته باشد و طیّب به چیزهاى پاکیزه گفته مى شود که موافق طبع سالم انسانى است، نقطة مقابل خبیث که طبع آدمى از آن تنفر دارد. از نظر مفهومی، غذای طیّب غذای حسن، مفید، سالم و بدون ضرر، حلال، پاک، متناسب با مزاج، بدون آلودگی ظاهری و باطنی و غذایِ با ارزشِ غذایی کامل است. نتیجه‌گیری: شاخصهای غذای طیّب عناصر اصلی استانداردی جامع و فرایندی برای کل زنجیرة تولید تا مصرفِ مواد غذایی است که استانداردی با کیفیت برتر برای بهینه‌سازی فرایندهای غذایی محسوب می‌شود.

کلمات کلیدی

, استانداردسازی کیفی, زنجیرة تغذیه, شاخصهای غذای طیّب, معناشناسی طیّب
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1080087,
author = {حسین زمانی and سارا ناجی طبسی and افخمی روحانی, حسین and سید مصطفی احمد زاده and مصطفی شهیدی نوقابی},
title = {تبیین مفهومی زنجیرۀ غذایی بر اساس شاخص‌های غذای طیّب در قرآن کریم},
journal = {پژوهش در دین و سلامت},
year = {2020},
volume = {6},
number = {2},
month = {June},
issn = {2383-4331},
pages = {165--179},
numpages = {14},
keywords = {استانداردسازی کیفی، زنجیرة تغذیه، شاخصهای غذای طیّب، معناشناسی طیّب},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T تبیین مفهومی زنجیرۀ غذایی بر اساس شاخص‌های غذای طیّب در قرآن کریم
%A حسین زمانی
%A سارا ناجی طبسی
%A افخمی روحانی, حسین
%A سید مصطفی احمد زاده
%A مصطفی شهیدی نوقابی
%J پژوهش در دین و سلامت
%@ 2383-4331
%D 2020

[Download]