زراعت و فناوری زعفران, دوره (8), شماره (4), سال (2021-1) , صفحات (475-495)

عنوان : ( تأثیر آرایش‌های کشت مخلوط با پنیرک بر عملکرد پیازهای دختری و گل و خصوصیات کیفی زعفران در سال سوم )

نویسندگان: سرور خرم دل , فاطمه معلم بنهنگی , سیدجلیل داورپناه ,

بر اساس تصمیم نویسنده مقاله دسترسی به متن کامل برای اعضای غیر دانشگاه ممکن نیست

استناددهی: BibTeX | EndNote

چکیده

مزرعه زعفران، طی شروع دوره رکود تا گلدهی بدون رشد است و افزایش درجه حرارت خاک و کاهش کارایی استفاده از زمین از جمله مشکلات اصلی تک-کشتی این گیاه محسوب می‌شوند. به منظور بررسی تأثیر انواع آرایش‌های کشت مخلوط گیاه دارویی چندساله پنیرک (Malva sylvetris L.) با زعفران (Crocus sativus L.) بر رشد پیاز و عملکرد گل به منظور تخفیف اثر تغییر اقلیم و گرمایش جهانی، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، در سه سال زراعی 95-1394 و 96-1395 و 97-1396 به اجرا درآمد. تیمارها شامل فاصله ردیف 15، 30، 45 و 60 سانتی‌متر زعفران از پنیرک و کشت خالص پنیرک و زعفران بودند. نتایج سال سوم نشان داد که اثر آرایش های کشت مخلوط با پنیرک بر شاخص های عملکرد گل و پیاز زعفران معنی‌دار بود. مقایسه بین تیمارهای خالص با مخلوط نشان داد که بیشترین تعداد گل، عملکرد کلاله خشک و عملکرد پیازهای دختری در کشت خالص به ترتیب برابر با 81 گل در متر مربع، 2115/0 گرم بر متر مربع و 51/26 گرم بر مترمربع مشاهده شد. در بین تیمارهای کشت مخلوط نیز بیشترین مقدار برای فاصله ردیف 30 سانتی متر به ترتیب با 46 گل در متر مربع، 155/0 گرم بر متر مربع و 39/13 گرم بر متر مربع بدست آمد. محتوی کروسین، پیکروکروسین و سافرانال تحت تأثیر معنی‌دار کشت مخلوط با پنیرک قرار نگرفت. اثر کشت مخلوط با زعفران بر وزن‌ گل تر، وزن خشک گل و تعداد شاخه جانبی پنیرک معنی‌دار بود. بیشترین وزن خشک گل پنیرک برای فاصله ردیف 60 سانتی متر با 89/28 گرم بر متر مربع مشاهده شد. دامنه نسبت برابری زمین 77/1-01/1 محاسبه شد که بالاترین میزان برای فاصله ردیف 15 سانتی‌متری پنیرک از زعفران بود.

کلمات کلیدی

, عملکرد کلاله, محتوی کروسین, نسبت برابری زمین
برای دانلود از شناسه و رمز عبور پرتال پویا استفاده کنید.

@article{paperid:1080406,
author = {خرم دل, سرور and معلم بنهنگی, فاطمه and داورپناه, سیدجلیل},
title = {تأثیر آرایش‌های کشت مخلوط با پنیرک بر عملکرد پیازهای دختری و گل و خصوصیات کیفی زعفران در سال سوم},
journal = {زراعت و فناوری زعفران},
year = {2021},
volume = {8},
number = {4},
month = {January},
issn = {2383-1529},
pages = {475--495},
numpages = {20},
keywords = {عملکرد کلاله، محتوی کروسین، نسبت برابری زمین},
}

[Download]

%0 Journal Article
%T تأثیر آرایش‌های کشت مخلوط با پنیرک بر عملکرد پیازهای دختری و گل و خصوصیات کیفی زعفران در سال سوم
%A خرم دل, سرور
%A معلم بنهنگی, فاطمه
%A داورپناه, سیدجلیل
%J زراعت و فناوری زعفران
%@ 2383-1529
%D 2021

[Download]