عنوان : ( مطالعۀ تطبیقی شهادت غیرحضوری در آئین دادرسی کیفری ایران و دادگاه بینالمللی کیفری با تأکید بر پروندۀ ویلیام روتو )
نویسندگان: سید مهدی سیدزاده , مهدی قائمی ,چکیده
شهادت غیرحضوری عنوانی کلی و شامل روشهایی است که دادگاه به شهادتی که در خارج از دادگاه ضبط شده است بهعنوان دلیل اثبات جرم اعتبار میدهد. حقوق کیفری ایران به مشروعیت برخی از مصادیق شهادت غیرحضوری تصریح کرده است. در پروندۀ «ویلیام روتو» (William Ruto)، معاون رئیسجمهوری کنیا، در پیوند با خشونتهایی که پس از انتخابات سال 2007م در این کشور رخ داد، دادستان شهودی را بهعنوان دلیل معرفی کرد که حاضر به ادای شهادت در دادگاه نشدند. تلاشهای زیاد دادستان در این مورد نتیجه نداد و درنهایت دادگاه رأی خود را مبنی بر عدم پذیرش شهادتِ ازقبل ضبطشده صادر کرد. با اینکه در رویۀ قضایی و اسناد بینالمللی برخی از مصادیق شهادت غیرحضوری بهصراحت مورد پذیرش قرار گرفته است، اما اعتبار حقوقی آن بهعنوان دلیل همچنان مورد تردید قرار دارد. از جانب دیگر در راستای حمایت از حقوق متهم مواردی در قوانین کیفری ایران و اسناد بینالمللی و اساسنامۀ دیوان دیده میشود که در تناقض با پذیرش شهادت غیرحضوری است. برخی اما روشهایی را بهعنوان بدیل روش شهادت غیرحضوری مطرح کردهاند، از قبیل روش ادای شهادت در حضور شخص و یا نهاد بیطرف و روش اعطای نیابت قضایی. نگارندگان پژوهش حاضر با استفاده از روش تحقیق تحلیلی- توصیفی و با بهرهگیری از شیوۀ کتابخانهای شهادت غیرحضوری و مصادیق آن را در آئین دادرسی کیفری ایران و اسناد بینالمللی و رویۀ قضایی بینالمللی مورد بررسی قرار دادهاند. همچنین تبیین شده است که شهادت غیرحضوری چگونه و کدام حقوق متهم را نقض میکند و برای اینکه بتوان هم از روش شهادت غیرحضوری در جهت اثبات جرم استفاده کرد و هم حقوق متهم را رعایت نمود، چه راهکارهایی وجود دارد.
کلمات کلیدی
, حفاظت از شهود حقوق متهم, دادگاه بینالمللی کیفری, رویۀ قضایی بینالمللی, شهادت غیرحضوری@article{paperid:1080537,
author = {سیدزاده , سید مهدی and قائمی, مهدی},
title = {مطالعۀ تطبیقی شهادت غیرحضوری در آئین دادرسی کیفری ایران و دادگاه بینالمللی کیفری با تأکید بر پروندۀ ویلیام روتو},
journal = {مطالعات حقوق تطبیقی},
year = {2020},
volume = {11},
number = {1},
month = {March},
issn = {1735-496X},
pages = {149--170},
numpages = {21},
keywords = {حفاظت از شهود حقوق متهم، دادگاه بینالمللی کیفری، رویۀ قضایی بینالمللی، شهادت غیرحضوری},
}
%0 Journal Article
%T مطالعۀ تطبیقی شهادت غیرحضوری در آئین دادرسی کیفری ایران و دادگاه بینالمللی کیفری با تأکید بر پروندۀ ویلیام روتو
%A سیدزاده , سید مهدی
%A قائمی, مهدی
%J مطالعات حقوق تطبیقی
%@ 1735-496X
%D 2020